Grilovanie
Grilovanie je tepelná úprava pokrmu, pri ktorej na pokrm dopadá tepelné žiarenie. Tepelné žiarenie býva vyvolané elektrickou vykurovacou špirálou (v rúre, v mikrovlnnej rúre kombinované s grilom) alebo páliacim kusy paliva (otvorená ohnisko). Teplota okolitého vzduchu pri grilovaní by nemala byť príliš veľká, aby nedochádzalo vo väčšom meradle k inému spôsobu odovzdávania tepla. Proti pripálenia povrchových vrstiev sa pokrm polieva šťavou. K tomu, aby došlo k dostatočnej tepelnej úprave aj vnútri pokrmu, sú pre grilovanie vhodnejšie tenšie kúsky. Pokrm je možné pred prípravou vhodne okoreniť.
Nepriama metóda grilovania spočíva v priamom pôsobení žiary na pokrm. Táto metóda je vhodná hlavne pre jedlá, ktoré grilujeme menej ako 30 minút. Jedná sa predovšetkým o steaky, hamburgery, klobásy alebo kotlety. Pri tomto spôsobe grilovania je nevyhnutné pripravovaný pokrm otočiť. Ten získava vrúbkovanie typické pre túto metódu.
Nepriama metóda grilovania spočíva v umiestnení zapekacej misky medzi dva zdroje tepla. Pokrievka grilu nám umožňuje rovnomerné prúdenie teplého vzduchu, rovnako ako je tomu v teplovzdušnej rúre. Pre túto metódu sú vhodné pokrmy, ktoré vyžadujú dlhodobejšiu tepelnú úpravu (veľké kusy mäsa) a potraviny, ktoré sú veľmi jemné a priame grilovanie by ich mohlo vysušiť alebo pripáliť.
Ďalšou metódou pre grilovanie mäsa je tzv. Grilovanie na kamennej doske. Toto grilovanie je nielen veľmi príjemné, ale aj zdravé, tzn. bez strašiakom karcinogénnych látok, tuku a pritom so zachovaním všetkých chutí i vôňou prepečeného mäsa. Kameň sa najčastejšie vyrába z jemne alebo strednozrnnej žuly. Má väčšinou obdĺžnikový alebo štvorcový tvar a hrúbku tri centimetre. Je možné ho skombinovať s mnohými typmi dnes dostupných grilov.
Grilování na lávových kamenech. Tento typ grilování se používá především u plynových typů grilů. Jako topné medium je zde použit propan-butan, který předává teplo na drť z lávových kamenů umístěných nad plynovými hořáky. Nevýhodou tohoto typu grilování je možnost vzplanutí odkapávajícího tuku na lávové kameny a negativní ovlivnění chuti grilovaného jídla připáleným tukem. Významná jsou zde i zdravotní rizika díky vzniku karcinogenních látek vznikajících z připáleného tuku z grilovaného masa.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Grilov%C3%A1n%C3%AD
Späť na Americký steak 50g
Späť na Grilovacie korenie bez glut. 100g
Späť na Grilovacie korenie bez soli hrubé 100g
Späť na Grilovacie korenie bez soli jemné 100g