Skorocel Indický mletý - Psyllium flavum testa.
PSYLLIUM a jeho semená sa využívali už v staroveku. Vtedy sa odporúčal kašovitý zábal zo semien pre svoj chladivý účinok pri kožných chorobách. V 12. storočia odporúčali psyllium vďaka zvlhčujúcim a chladivým účinkom užívať vnútorne pri horúčke, zvonka pri hnačke a krvácanie z nosa. Tiež podľa dnešných vedomostí pomáhajú semená psyllia proti hnačke aj zápche. Pri varení semien sa uvoľňujú slizové látky, ktoré sa odporúčali nanášať zvonka ako obklad na tíšenie bolesti a na opuchy. Dnes sa výhradne odporúčajú semená indického skorocelu, dovezeného zo Strednej Ázie.
Liečivý účinok psyllia spočíva v obsahu slizových látok (polysacharidov), nazhromaždených predovšetkým v osemeniu. Slizové látky skorocelu sa vyznačujú mimoriadne vysokou schopnosťou napučať, a to 100 - 150 krát zväčší svoj objem. Semená a osemenia podporujú činnosť čriev. Napučiavajúce látky (vláknina) viažu na seba cholesterol a početné črevné zvyšky až po jedy, skracuje sa doba zotrvania týchto látok v čreve a tým aj čas kontaktu s rakovinotvornými látkami. Črevné prostredie sa ozdravuje, čo vedie k upraveniu črevnej flóry. Vedecky sa potvrdilo použitie semien a ich pozitívnych účinkov pri chronicky zníženej činnosti čriev, pretože veľmi jemne, ale účinne podporujú trávenie. Okrem toho podporujú funkčnosť čreva pri análnych fistulách a hemoroidoch, aj počas tehotenstva. Osvedčilo sa tiež používanie osemenia pri zápaloch čriev a pri hnačke. Výhodou vlákniny obsiahnuté v semenách je to, že na rozdiel od pšeničných a ovsených otrúb sa z tejto vlákniny nepriberá. Účinok pri užívaní sa môže prejaviť po 12 -24 hodinách, zriedkavo po dvoch dňoch. Iné lieky by sa mali užívať až po uplynutí 1 hodiny, pretože skorocel môže zabrániť vstrebávanie ich účinných látok.
Použitie psyllia sa oceňuje hlavne počas chudnutia, vďaka zmiernenie pocitu hladu a tiež znižuje vstrebávanie potravy počas trávenia, hlavne cukrov a tukov. Tým sa minimalizuje príjem kalórií. Zvyšuje sa objem vody v stolici, čím dochádza k lepšiemu vyprázdňovaniu. Znižuje sa cholesterol, pretože vláknina na seba viaže žlčové kyseliny, ktorých súčasťou cholesterol je, a tým bráni ich spätnému vstrebaniu do krvi. Pečeň musí produkovať viac žlčové kyseliny, a tým spotrebovávať viac cholesterolu, ktorého hladina sa tak v krvi znižuje. Nezabudnite, že pri užívaní psyllia je potrebné zvýšiť príjem tekutín, aspoň o 500 ml. Neodporúča sa mlieko, pretože neumožňuje napučaní. Späť
Použitá literatúra: Zdravý život s babičkinými bylinkami, autor: Dionýz Dugas, Knižní expres, 2004