Lanolin
latinsky Lanolinum, pôvodne - laná (vlna) a oleum (olej), tiež nazývaný Adeps Lanae, je žltá mazľavá látka vylučovaná mazovými žľazami zvierat tvoriacich vlnu, prevažná ľudstvom používaná časť pochádza od ovce domácej. Chemicky je lanolín príbuzný s voskom, možno ho použiť ako masť na koži alebo ako vosk na ochranu proti vode; tiež sa využíva ako surovina pri výrobe krémov na topánky. Vodovzdorné vlastnosti lanolínu chráni ovce proti premočeniu ich vlny. Niektoré druhy oviec produkujú veľké množstvá lanolínu a ten potom možno získavať lisovaním vlny medzi valcami. Z vlny sa pri spracovaní (na priadzu alebo plsť) odstraňuje väčšina alebo všetok lanolín.
Chemicky je lanolín vosk, je zmesou esterov mastných kyselín s alkoholmi o veľkej molárna hmotnosti. V lanolínu bolo identifikovaných viac ako 180 rôznych kyselín a 80 alkoholov. Teplota topenia je okolo 40 ° C. Lanolín je nerozpustný vo vode, môže s ňou však tvoriť veľmi stabilné emulzie. V určitej dobe bol názov Lanolín používaný ako ochranná známka pre prípravok z ovčieho a bravčového tuku a vody.
Použitie lanolínu:
- V kozmetike pretože zmäkčuje a zjemňuje pokožku. Dáva sa do krémov, sprchových gélov, šampónov a pracích prostriedkov.
- V textilnom priemysle sa pridáva sa do niektorých pracích prostriedkov ako zmäkčovadlo.
- V kožiarskom priemysle pri výrobe koží a kožušín.
- V lekárstve a farmakológii je využitá jeho antibakteriálna a hypoalergénna vlastnosť. Ďalej podporuje hojenie drobných popálenín, a je použitý na výrobu vitamínu D3.
Zdroj: Wikipedia - https://cs.wikipedia.org/wiki/Lanolin