Ratatouille
Pozrime sa čo to je Ratatouille. Wikipedia píše. Ratatouille vyslovuje sa ratatuj, je tradičný francúzsky zeleninový pokrm, pripravovaný najmä v okolí mesta Nice. Meno pochádza zokcitánského slova ratatolha, čo znamená miešaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazývaný xamfaina a na Malorke tumbet. Ratatouille býva väčšinou servírovaná samostatne, často s chlebom, niekedy býva používaná ako náplň do palaciniek a len výnimočne ako príloha k iným pokrmom.
K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukety, baklažán, papriky a korenia (najmä bazalka, majorán, tymiánapod.), Je ale možné použiť aj celý rad ďalších zeleniny.
Existujú tri dominantné metódy prípravy.
V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú.
Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství a z druhej časti (väčšinou paradajky, cibuľa, cesnak, prípadne ešte olej a pod.) Sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou.
Tretí a najmenej používanou metódou je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvené ukladať na pekáč alebo plech a zapiecť.
Teraz už len na záver bon Appétit.
Späť na Ratatouille 50g