Rímska rasca
Čo je rímska rasca? Častá otázka, tak sa na ňu pozrieme zblízka. Wikipedia píše - Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum) je jednoročná rastlina z čeľade miříkovitých. Semien sa užíva ako korenie a sú známe pod názvom rímska rasca. Ľudové názvy: Kumin, Djintan, Biela krížová rasca, Materská rasca, Zira, Šabrej,
Použitie v kuchyni, ide o dôležitú súčasť indickej kuchyne a korení karí, ktorému dodáva jeho charakteristickú arómu.
Stredoázijských krajinách bývalého ZSSR je známy pod názvom Zira a pridáva sa do pilafu. V indonézskej kuchyni sa nazýva djintan. Na Balkáne (Bulharsko) sa nazýva kimion a používa sa na korenenie mletých mias kebabčet, inak do miestnych salám a klobás. Rovnako tak v Stredomorí do salám tzv. Talianskeho typu, mäsových konzerv, syrov ale aj do chleba. Ďalšie použitia našiel v likérnictve.
Pomáha prekrveniu a má rad ďalších pozitívnych účinkov, ako je podpora chuti do jedla a mnohé ďalšie. Zároveň je najlepší prírodný liek proti nadúvaniu, plynatosti a zažívacím problémom vôbec. Rímska rasca sa odporúča pridávať k varenému mäsu, aby pomohol tráveniu. Je tiež nápomocný pri problémoch kardiovaskulárneho pôvodu a zmierňuje aj úporný kašeľ.
Kumin zvyšuje citlivosť na inzulín a znižuje hladinu krvného cukru, a tým sa stáva prostriedkom proti cukrovke, pretože Cuminaldehyd obsiahnutý v semienkach rímskej rasce, vyvoláva inhibičnú aktivitu.
Rímska rasca vykazuje ochranné účinky proti rakovine a má tiež protizápalové vlastnosti. Tiež účinne pomáha znižovať rakovinu žalúdka, hrubého čreva a krčka maternice.
Účinné látky: minerály - vápnik, horčík, železo a zinok, vitamíny radu B, cuminaldehyd, ftalidy, polyacetylény, silice (cineol, beta-pinén, cymén, 1,3-p-methandial) 2-5%, mastné kyseliny - palmitová , proteíny 15-20%, živice, škrob
Späť na Rasca rímska Cumin 25g
Späť na Rasca rímska mletá 25g