Vanilka

Vanilka kvetToto korenie je známe v každej domácnosti tak sa spolu pozrime na jeho minulosť. Wikipedia píše: Vanilka je aromatické korenie pôvodom z Mexika používané hlavne pri príprave niektorých sladkých jedál, pochutín a nápojov. Jedná sa o fermentovanú kapsulu, nesprávne struk niektorých druhov orchideí rodu vanilovník - Vanilla.

Vanilka lusk zelenýToto korenie poznali už pôvodní obyvatelia juhovýchodného Mexika, Toltékovia a Aztékovia, ktorí ju nazývali tlilxochitl - čierny struk. Používali ju nielen ako prísadu pri príprave do nápojov z kakaových bôbov a placiek, ale aj ako liečivý prostriedok a tonikum, predovšetkým k povzbudeniu srdcovej činnosti a k celkovému vzpruženie organizmu.
Do Európy bolo toto korenie prvýkrát dovezené v prvej polovici 16. storočia, pravdepodobne v roku 1520 alebo 1521 a stalo sa veľmi žiadaným. Vzhľadom k tomu, že pôvodný druh vanilka pravá - Vanilla planifolia bol endemický v juhovýchodnom Mexiku a bol viazaný na opeľovanie včelami rodu Melipona, žijúcimi iba v tejto oblasti, a niektorými druhmi kolibríkov a pretože sa nepodarilo zabezpečiť opeľovanie inými spôsobmi či introdukovat jeho prirodzené opeľovače do iných tropických kolónií, bolo až do polovice 19. storočia výhradným producentom Mexiko a až do jeho osamostatnenia mali teda Španieli na vanilku celosvetový monopol.
Až objav metódy umelého opeľovania v roku 1841, umožňujúceho tvorbu plodov vanilovníku (podrobnosti pozri opis rastliny), dovolilo rozšíriť jeho poľnohospodárske pestovanie aj do iných kolónií, predovšetkým do francúzskych (ostrovy Madagaskar, Réunion a Komory v Indickom oceáne a Francúzska Polynézia, predovšetkým ostrov Tahiti v Tichom oceáne a Guadelupe v Malých Antilách), tiež britských (na Ceylon, teraz Srí Lanku, na Bahamy, do Zanzibaru a na Seychely) a do holandských (do terajšej Indonézie, predovšetkým na ostrov Jávu) aj do západnej časti rovníkovej Afriky.
Najdôležitejšiou obsahovou látkou vanilky je aromatický fenolický aldehyd vanilín, ktorý je zodpovedný za príjemnú vôňu a sladkú chuť tohto korenia. Vzhľadom k vysokej cene prírodného korenia je vyrábaný ako náhrada tiež synteticky, je však proti prírodnému arómy, ktoré obsahuje mnoho desiatok ďalších organických látok, menej lahodný a má ostrejšiu chuť. V Československu bol preto v polovici 20. storočia vyvinutý a patentovaný ako vhodnejšie náhradka jeho derivát etylvanilín.
Ako korenie sa používajú nezrelé fermentované kapsuly, nazývané v obchodnej terminológii zvyčajne "struky" alebo "vanilkovej tyčinky", nasledujúcich druhov orchideí z rodu Vanilla - vanilovník:
V. planifolia - vanilka pravá, čiže vanilka pravá
V. Pomponi - vanilovník veľkokvetý
V. tahitiensis - vanilovník Tahitský
Aj keď sa ako korenie dajú použiť kapsuly divokých vanilovníků, sú plody pestovaných kultivarov oveľa kvalitnejšie a aromatickejšia. Rastliny sa pestujú na plantážach, kde buď ovíjajú iné stromy, alebo umelé podpery (tyče). Často bývajú tieto vanilkovej plantáže kombinované s pestovaním cukrovej trstiny. Rastliny sa na plantážach rozmnožujú odrezkami, lebo pre klíčenie semien potrebujú - ako väčšina orchideí - špecifickú symbiotickú hubu.
Rastliny začínajú plodiť v treťom roku, dožívajú sa 12 i viac rokov, ale optimálne pre úrodu sú rastliny päť- až osemročné. V čase maximálnej plodnosti produkuje jedna rastlina až pol stovky plodov ročne.
Tieto popínavej rastliny, ktoré v prírode dorastajú do dĺžky až desiatok metrov, sú zakrucovány na plantážach tak, aby nepresiahli výšku 1,5 až 2 metrov, takže všetky ich časti sú dostupné robotníkom. Tí musia rastliny pravidelne kontrolovať, pretože kvitnú necelých 24 hodín. V tejto dobe je nutné vykonať ich umelé opelenie prerušením prepážky medzi tyčinkou s peľom a bliznou a stlačením kvetu, aby došlo k jeho samoopelenia. Skúsený pracovník obslúži 1000 až 1500 kvetov za deň.
Po prirodzenom alebo umelom opelenie kvetu dozrieva semenník v plod (kapsulu) približne za tri štvrte roka. Kapsuly sa však trhajú skôr, po ich zožltnutie, približne 6 až 7 mesiacov po odkvitnutí, lebo u plne dozretých kapsúl dochádza k ich pukanie, aromatický tmavohnedý obsah so semenami vyteká von a plod stráca väčšinu arómu. Preto sa plody vanilovníku zberajú ešte nedozreté. Po zbere sa spracovávajú jedným z dvoch rozdielnych spôsobov, charakteristických pre jednotlivé výrobné oblasti.
Mokrý spôsob, používaný predovšetkým v bývalých francúzskych kolóniách a v Indonézii, spočíva v polminútovom spareni kapsúl vo vriacej vode, rýchlom osušení a uložení na slnko. V čase poludňajšej horúčavy sú kapsuly zakryté plachtou, zaparia sa a zvyšný chlorofyl sa v nich rozloží. Potom sa v polotieni v drevených debnách dosušujú a nechávajú po dobu až 8 mesiacov dozrieť. Je nutné proces sušenia starostlivo sledovať, lebo preschnuté kapsuly strácajú časť aromatických látok a sú menej kvalitné. Take je potrebné kontrolovať, či kapsuly nie sú napadnuté plesňou. V priebehu fermentácie a sušenia strácajú kapsuly až 75% svojej pôvodnej hmotnosti.
Suchý spôsob, používaný predovšetkým v Mexiku, začína zavädnutím kapsúl v polotieni. Potom sa kapsuly striedavo sušia na slnku a potí v tieni. Tento proces trvá necelý týždeň podľa okolitej teploty. Aj tu je nutné kontrolovať proces sušenia v priebehu nasledujúceho niekoľkomesačného dozrievania.
Vanilka sušenieCelý proces pestovania a spracovania vanilky je veľmi náročný na ľudskú prácu, preto je prírodná vanilka drahá. Jej cena však silno kolíše, v závislosti najmä úrody, ktorá býva ovplyvňovaná prírodnými katastrofami, predovšetkým cyklónmi (tajfúny a hurikány). V roku 2015 sa pohybuje okolo 120 USD za kilogram, ale v napr. V roku 2004 vzhľadom k predchádzajúcej trojročnej neúrode, tajfúnom a politickej nestabilite dosiahla až 500 USD / kg.
Najväčším producentom vanilky je v súčasnej dobe Madagaskar, ktorý sa na svetovom obchode s ňou podieľa približne 50%. Pôvodný krajiny pôvodu Mexiko sa podieľa na svetovej produkcii len asi 10%.
Jednotlivé druhy vanilky sa označujú podľa miesta pôvodu, ako Totonac čiže mexická, bourbonská (z ostrova Réunion, podľa jeho starého názvu Bourbonský ostrov, tj. L "Ile Bourbon) či tahitská (z Francúzskej Polynézie) alebo madagaskarská. Najkvalitnejšie druhy sú charakteristické jemným popraškom drobných bielych kryštálikov vanilínu na ich povrchu.
Vanilka lusk sušenýSušená vanilka sa distribuuje v kovových alebo sklenených hermeticky uzavretých nádobách, aby nestrácala arómu.
V súčasnej dobe sa vanilka používa v potravinárskom priemysle a v kuchyni ako prísada do sladkých jedál, predovšetkým múčnikov, pochutín ako je zmrzlina, čokoláda a výrobky z nej, pudingy apod. [1] Je tiež súčasťou radu nealkoholických aj alkoholických nápojov.
Hlavným priemyselným odberateľom vanilky sú firmy Pepsi-Cola Corp a Coca-Cola Corp., ktoré ju používajú na ochucovanie svojich hlavných produktov, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Jej ročná spotreba týmito firmami sa pohybuje okolo 40 ton. Prechod na použitie syntetického vanilínu v roku 1985 pri zavedení tzv. "Novej kolesami" ("New Coke") firmou Coca-Cola spôsobil dokonca taký pád cien vanilky, že takmer došlo k hospodárskemu krachu malgašský republiky na Madagaskare. Po nepriaznivom prijatí tohto nápoja spotrebiteľovi sa firma vrátila ku klasickej receptúre, čo opäť oživilo obchod s vanilkou, a v roku 2002 dokonca zaviedla nový druh "Vanilla Coke", s vyšším podielom vanilkovej esencie.
Ďalšie uplatnenie nachádza extrakt z vanilky pri príprave voňaviek a parfumov.
V minulosti sa vanilka používala aj v oficiálnom lekárstve a to ako v predkolumbovských dobách v Strednej Amerike, tak neskôr v Európe ako prostriedok proti horúčke a jakoafrodiziakum. Dnes ju už s výnimkou niektorých prírodných liečiteľov medicína nepoužíva.
Názov "vanilka" pochádza zo španielskeho názvu vainilla, čo je zdrobnenina z Vain, tj. Pošva, puzdro či struk - pôvodne z latinského vagína, odvolávajúceho sa na druh plodu, slúžiaceho ako korenie. Do slovenčiny sa toto pomenovanie dostalo ako mnoho ďalších kulinárskych termínov cez francúzštinu a nemčinu.

Späť na Vanilka mletá 2g

Späť na Vanilkový struk 1 kus

Nastavenie cookies
Cookies

Naše webové stránky používajú súbory cookies, ktoré nám pomáhajú s ich vylepšovaním. Aby sme cookies mohli používať, musíte nám to povoliť. Kliknutím na tlačidlo "OK, súhlasím" udeľujete tento súhlas.

Nastavení OK, súhlasím
×
Nastavenie súborov cookies

Cookies sú malé súbory, ktoré webové stránky (aj tie naše) ukladajú vo Vašom webovom prehliadači. Obsahy týchto súborov sú vymieňané medzi Vašim prehliadačom a našimi servermi, prípadne so servermi našich partnerov. Niektoré cookies potrebujeme, aby sme webová stránka mohla správne fungovať, niektoré potrebujeme k marketingovej a štatistickej analytike. Tu si môžete nastaviť, ktoré cookies budeme môcť používať.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná sa o technické súbory, ktoré sú nevyhnutné na správne správanie našich webových stránok a všetkých ich funkcií. Používajú sa okrem iného na ukladanie produktov v nákupnom košíku, zobrazovanie produktov na želanie, ovládanie filtrov, osobného nastavenia a taktiež nastavenie súhlasu s používaním cookies. Pre tieto cookies nie je potrebný Váš súhlas a nie je možné ho ani odstrániť.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Konfiguračné cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a našich reklamných kampaní. Ich pomocou určujeme počet návštev a zdroje návštev našich webových stránok. Dáta získané pomocou týchto cookies spracovávame súhrnne, bez použitia identifikátorov, ktoré ukazujú na konkrétnych užívateľov nášho webu. Pokiaľ vypnete používanie analytických cookies vo vzťahu k Vašej návšteve, strácame možnosť analýzy výkonu a optimalizácie našich opatrení.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Google Analytics - analytická návštevnosť
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Rovněž jsme se rozhodli cookie a ďalšie technológie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili jsme tak pro Vás výhradně nákupní zkušenosti. Vďaka použitiu personalizovaných súborov cookie môžeme varovať vysvetľovanie nežiaducich informácií, ako sú neodhadzujúce odporúčania výrobkov alebo neužitočné mimoriadne ponuky. Navyše nám používanie personalizovaných súborov cookie umožňuje ponúkať Vám doplnky, ako napríklad odporúčania výrobkov prispôsobených vašim potrebám.
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamné) cookies používame my alebo naši partneri, aby sme Vám mohli zobraziť vhodné obsahy alebo reklamy ako na našich stránkach, tak na stránkach tretích subjektov. Vďaka tomu môžeme vytvárať profily založené na Vašich záujmoch, takzvané pseudonymizované profily. Na základe týchto informácií nie je spravidla možná bezprostredná identifikácia Vašej osoby, pretože sú používané iba pseudonymizované údaje. Ak nevyjadríte súhlas, nebudete príjemcom obsahov a reklám prispôsobených vašim záujmom.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Google Ads