Majorán
V českej a slovenský kuchyni nenahraditeľné korenie s dlhou tradíciou. Pozrieme sa, čo hovorí Wikipédia: Majorán záhradný (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis), (ľudovo majorán) je rastlina z čeľadí hluchavkovité (Lamiaceae).
Majorán záhradný je jednoročná, niekedy aj dvojročná bylina s priamou, rozprestrenou stonkou a protiľahlými, oválnymi listami. Drobné, biele kvety tvoria husté strapce, ktoré sú stopkaté a vyrastajú v úžlabinách listov. Plody sú tvrdé a úplne dozrievajú len v teplých oblastiach. Celá rastlina príjemne vonia.
Pôvodne zdomácnela v Stredomorí, pestovali ju už aj starí Egypťania, Gréci a Rimania a v dobe križiackych výprav do Svätej zeme v ranom stredoveku sa rozšírila do zvyšku Európy.
Používa sa ako korenie na dochucovanie polievok, omáčok a mäsitých jedál, často sa používa dohromady s cesnakom. V staročeskej a slovenské kuchyni je nevyhnutnou prísadou zabíjačkových špecialít, držkovej polievky, zemiakové polievky (zemiaková) a zemiakovej (cmunda). Vďaka svojmu kladným účinkom na trávenie sa pridáva do pokrmov zo strukovín, kapusty či iných tučných jedál. Vyniknúť dáva predovšetkým chuti zveriny alebo pečeným pečeni. Veľmi dobre sa hodí aj do ľahkých zeleninových alebo vaječných šalátov. Využívať ju možno v čerstvom i sušenom stave. Jej prednosťou je, že nestráca arómu, ktorá sa výborne snúbi s ostatnými druhmi korenia, napr. Tymianom.
Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Pôsobí tiež protinadýmavě. Uvoľňuje kŕče a posilňuje nervový systém. Pomáha pri ženských ochoreniach, pretože posilňuje maternicu. Čaj z majoránky môže dokonca pomôcť pri bolestiach hlavy alebo nachladnutie. Majorán buď čerstvá alebo sušená by nemala chýbať v žiadnej domácnosti.
Späť na Majorán 25g