Omáčka
Omáčka je tekutá príloha podávaná k jedlu, dodá mu chuť, potrebnú vlhkosť a vláčnosť. Wikipédia upresňuje: Omáčky sa nekonzumujú samostatne, dodávajú totiž pokrmu arómu, vlhkosť a vzhľad. Latinsky sa povie omáčka salsus (znamená osolený), z čoho je odvodené toto slovo v mnohých jazykoch, napr. vo francúzštine a v angličtine. Jedna zo základných omáčok je bešamel. Omáčka pre šalát sa nazýva v hustejšej forme dresing alebo skôr v riedšej forme zálievka. Omáčka určená na namáčanie sa volá dip. K dochucovaniu omáčok sa používajú tekuté ochucovadlá (Maggi, worcesterská omáčka, sójová omáčka) a rôzne druhy korenia.
Druhy omáčok podávaných k hlavným jedlám:
- Sviečková omáčka
- Kôprová omáčka
- Paradajková omáčka - Paradajková polievka
- Hubová omáčka
- Znojemská omáčka
- Chrenová omáčka
- Syrová omáčka
- Šípková omáčka
- Pečeňová omáčka
- Guláš
- Segedínsky guláš
- Boloňská omáčka
- Chilli omáčky
- Šampiňónová omáčka so smotanou
Francúzske omáčky:
- Bešamelová omáčka
- Holandská omáčka
- Omáčky velouté
- Paradajková omáčka
- Španielská omáčka
Omáčky na dochucovanie:
- Sójová omáčka
- Worcesterská omáčka
České a slovenské zálievky a dresingy:
- Octové zálievky
- Francúzsky dressing
- Cesnakový dressing
- Majonéza
Späť na Korenie na paradajkovú omáčku 50g
Späť na Korenie do mäs. štiav a omáčok 50g
Späť na Staročeské korenie 50g
Späť na Sviečková 50g
Späť na Syrová omáčka 50 g