Perník
Perník už oddávna patrí k našej kultúre, tak sa pozrime, odkiaľ pochádza. Wikipedia píše: Perník je sladké pečivo tmavo hnedej farby, ktorého pôvodná receptúra sa skladala z medu, múky a korenia. Práve čierne korenie dalo vzniknúť názvu perník, pôvodne Peprník. Postupne sa recepty začali upravovať, teraz je cesto často tvorené zmesou pšeničnej a ražnej múky, mlieka, vajec, karamelizovaného cukru a medu, mierne odlišnosti vykazujú krajové špeciality podľa dostupnosti ingrediencií. Cesto je korenené škoricou a zázvorom, občas tiež klinčekmi, kardamonom, muškátovým orieškom, anízom a levanduľou. Po zmiešaní by sa cesto malo nechať odležať, aby mohlo zfermentovať. Pri priemyselnej výrobe sa táto doba pohybuje okolo niekoľkých týždňov, cesto na domáce vianočné perníčky by sa malo pripravovať mesiac dopredu.
Do akých podôb sa väčšinou zapracováva perníkové cesto? Je často vykrajované do rôznych tvarov, vyrábajú sa perníky guľaté, veľmi častým motívom je perníkové srdce, zvieratká alebo napríklad polliter. Po upečení sú potom tieto perníky zdobené buď farebnými cukrovými polevami alebo čokoládou, používajú sa tiež rôzne perličky a zrkadlá. Zdobené medovníky sú jedným z druhov tradičného vianočného pečiva. Priemyselne sú vyrábané perníky zlepované - dva pláty perníku sú pomocou marmelády zlepené k sebe a zaliate v čokoládovej poleve. Z plátkov perníku sú zlepované a konštruované aj zložitejšie tvary, najčastejším motívom je perníková chalúpka inšpirovaná rozprávkou O perníkovej chalúpke.
Historické pramene uvádzajú, že sa perník vyrábal v hanzovných mestách ako symbol ich úspechu a kontaktu so svetom. Vzhľadom k cene korenia bol perník veľkým luxusom. Z hanzovných miest bol perník často exportovaný do vnútrozemia. Tradícia výroby perníka do dnešných dní pretrvala v Brémach, Mníchove, Norimbergu, Amsterdame, Liége, Klaipede, Gdaňsku či Toruni. V Česku je najznámejší pardubický perník. Recept na pardubický perník pochádzal pôvodne z Hradca Králové, ale vtedajší majiteľ Pardubíc Vilém z Pernštejna ho kúpil.
Trvanlivosť perníku bola veľmi ovplyvnená prepravou na veľké vzdialenosti, a z toho dôvodu bol vyrábaný tak, aby počas týchto dlhých ciest neutrpela jeho kvalita. Za svoju trvanlivosť vďačí jednak silnému podielu korenia a potom tiež tvrdosti a suchosti. Vďaka tomu je možné ho skladovať na chladnom a suchom mieste aj niekoľko mesiacov.
Späť na Korenie do perníka 50g