Zemiakové placky 50g
Špeciálna koreniaca zmes na zemiakové placky.
Zloženie: soľ max. 25%, cesnak, cibuľa, čierne korenie, rasca mletá, majorán, medvedí cesnak
Zemiaková placka (starší názov cmunda) je tradičný pokrm väčšiny slovanských a germánskych národov a Maďarov. Pripravuje sa vyprážaním na tuku tenkej vrstvy cesta z jemne nastrúhaných surových zemiakov, múky, vajec, cesnaku, soli a majoránky, prípadne mlieka a ďalšieho korenia (rasca, mleté čierne korenie, nakrájaná cibuľa). Konzumuje sa teplý, samostatne alebo s kapustou a údeným mäsom (Kaplická cmunda), ako obal bravčového mäsa (Banícky alebo Slezský rezeň) alebo so oškvarkami. Môže sa použiť aj ako príloha, zvyčajne k mäsu a omáčke. Známa je aj varianta, kedy sa namiesto zemiakov použije ako základ cuketa (tzv. Cukeťák). Ako doplnok zemiakového základu sa môžu použiť v premennom množstve okrem cukiet tiež napr. Mrkvy, zeler, baklažán aj iné vhodné (tvrdší) zelenina.
V Nemecku je rozšírená aj sladká varianta zemiakových placiek (Kartoffelpuffer): cesto so pripravuje bez cesnaku a spomínaných korenín, zemiaková placka sa potiera sladkým jablkovým pretlakom. Taktiež v Poľsku so zemiakové placky (Placek ziemniaczany) jej aj na sladko, len posypaný cukrom, prípadne poliaty smotanou. Na Valašsku sa pripravuje len zo strúhaných surových zemiakov a múky, za tepla sa potrie maslom a pocukrujeme.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brambor%C3%A1khttps://cs.wikipedia.org/wiki/Brambor%C3%A1k
Potrebujete poradiť?
Píšte: info@babiccinobchod.cz
Volajte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zaujímať