Zeler list 25g
Používa sa do polievok a na zeleninové jedlá.
Obsahuje bielkoviny, silice, puríny, glycidy, apiin, cholín, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C v 100 g hmoty; z minerálnych látok predovšetkým vápnik, sodík, draslík, horčík a fosfor.
Pochádza z dávnoveku (selinon, έλινον, sa-ri-no). [2] Zelerová vňať môže pochádzať z dvoch variantov zeleru: v Česku zo známeho zeleru alebo vňaťového, ktorý sa pestuje v západnej Európe, Ázii i Amerike. O zeleru sa vo svojich básňach zmieňuje už Homér, ale poznali ho už v starom Egypte. Gréci a Rimania poznali odrody vňaťovej a jemné odrody stopkový, ktorých listovej stopky přihrnovali zeminou, aby k nim nemohlo svetlo a zostali biele. Vtedy bol zeler symbolom smútku a smrti. Bol zasvätený bohom podsvetia, pojedanie na pohrebných hostinách a vo vencoch pokladaný na hroby. V stredoveku ho záhradníci pestovali do polievok, pod hovädzie pečienku či do šalátu. V Európe sa začal pestovať až po tridsaťročnej vojne. V Čechách sa zeler definitívne ujal až v druhej polovici 19. storočia.
List zeleru pôsobí protizápalovo a močopudne, pôsobí priaznivo na činnosť obličiek, povzbudzuje chuť k jedlu, je vhodný pre reumatikov a diabetikov, upokojuje a podporuje trávenie, spevňuje cievy. Odporúča sa pri obezite, pretože urýchľuje látkovú výmenu, a pôsobí aj ako zdraviu neškodné afrodiziakum.
Je to výrazné aróma balkánske, stredomorské, americkej a anglickej kuchyne. Zeler spolu s mrkvou a petržlenom sa pridáva do polievok, pod hovädzie pečienku, na prípravu vareného alebo surového šalátu. Zelerová vňať aj semeno je častou súčasťou koreninových zmesí pre grilovanie.
Medzi korenie radíme zeler predovšetkým pre silne aromatická a horkastá semená, pre ktoré je pestovaný vo Francúzsku, Indii a v USA. Semená sa používajú k príprave tzv. Zelerovej soli obsahujúce aspoň 8% rozomletých plodov, ktoré tvarom pripomínajú plody anízu. Zelerová soľ je typickým korením rybích pokrmov, zeleniny a kroket.
Vedľa semien môžeme tiež koreniť zelerovými listy, ktoré spolu s stopkou varíme zároveň s pokrmom a pred podaním odstraňujeme. Listy, zbavené silné časti listovej stopky, možno ľahko usušiť, zachovávajú si svoju arómu a poslúžia nám dobre v zimných mesiacoch. Zelerová vňať sa používa často aj k priemyselnej príprave polievok a do rôznych zmesí korenia. [3]
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mi%C5%99%C3%ADk_celer
Potrebujete poradiť?
Píšte: info@babiccinobchod.cz
Volajte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zaujímať