Estragón 25g
Používa sa na výrobu octu, horčice, pridáva sa do šalátov, omáčok, polievok.
Palina dračia (Artemisia dracunculus L.) je dvojročná rastlina z čeľade astrovité pochádzajúca z východnej Európy.
Jej listy a stonka sa používajú ako korenina pod názvom estragón.
Estragón má svoj pôvod v strednej a juhozápadnej Ázii, je preto častou súčasťou pokrmov v kuchyni Arménov a Turkov. Listy estragónu majú jemnú horkosladkú korenistú chuť. Používa sa na aromatizovanie vínnych alebo ovocných octov, bylinkových masiel, do plniek, hydiny, k pečeným a duseným mäsám, do omáčok, pri nakladaní zeleniny, k príprave estragónovej horčice, pri nakladaní uhoriek, do čínskych a francúzskych pokrmov, k ryži a vareným rybám , do šalátov, polievok a marinád. Ako korenie sa používajú čerstvé aj sušené listy, často spolu so stonkami. Pokrmom dodáva pikantne trpkú príchuť.
Estragón významne podporuje tvorbu žlče, pôsobí mierne močopudne, zvyšuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie. Má aj preukázateľný vplyv antisklerotický a tonizačný. Tlmí kŕčové bolesti pri dyspepsii a podobných poruchách trávenia. V ľudovom liečiteľstve sa používa na črevné parazity (roupy, škrkavky). Používa sa v čerstvom i sušenom stave, ale v malom množstve. Lekár a botanik Ibn Baithar, ktorý žil v 13. storočí v Španielsku, uvádza, že čerstvé výhonky estragónu prevarené v zelenine a šťava z estragónu bola používaná na ochucovanie nápojov; poučuje nás ďalej, že estragón oslazuje dych, otupuje chuť horkého lieku a napomáha spánku. [zdroj?]
Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Palina_dra%C4%8Dia
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pelyn%C4%9Bk_estragon
Potřebujete poradit?
Pište: info@babiccinobchod.cz
Volejte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zaujímať