Rakytník plod 50 g
RAKYTNÍK a jeho plody zasluhujú zvláštnu pozornosť vďaka obsahu vitamínu C a P. V 100 g hmoty sa vitamínu C nachádza 100 - 400 mg. Vitamín P posilňuje kapiláry ciev, ale tiež svojou prítomnosťou zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho pôsobenie. Touto skutočnosťou sa vysvetľuje vysoká odolnosť vitamínu C v plodoch rakytníka, ktorý sa dobre uchováva aj pri sušení a tepelnom spracovaní. Ani zmrazením sa obsah vitamínu C neznižuje. Oranžovo červené sfarbenie plodov je podmienené obsahom karotenoidov - vitamínov skupiny A rozpustných v tukoch. Množstvo karoténu je niekoľkokrát vyššie ako v mrkvi a tekvici. Plody ďalej obsahujú tokoferol - vitamín E. Obsahom tohto vitamínu zaberá rakytník prvé miesto medzi všetkými plodovými rastlinami. Tento vitamín je najlepším prostriedkom na pokožku. Plody obsahujú kumaríny, aminokyseliny a mnoho minerálnych látok. Obsahujú tiež fyziologicky aktívny amín zvaný serotonín alebo entenamin, ktorý sa vyskytuje v živočíšnom organizme. U rastlín bol tu zistený prvýkrát. Jeho obsah v rakytníka kolíše od0,3% do 0,4%. Serotonín vykazuje protinádorovú aktivitu.
Rakytník je už dávno známy ako liečivá rastlina. Ľudová medicína Číny, Mongolska a Grécka ho využívala pri liečení pľúcnych, pečeňových, zažívacích, kĺbových ochoreniach i v kozmetike. Rakytník pomáha od hlienov, zápalov, reguluje krvný obeh, hojí sliznicu pľúc a priedušiek, pomáha pri bolestiach hrdla a lieči tráviacu sústavu. Pri používaní plodov sa zlepšuje celkový stav organizmu a zvyšuje sa jeho výkonnosť. Plody a šťava z rakytníka stimulujú sekrečnú orgány žalúdka. Odvar z plodov sa používa na liečbu žalúdočných chorôb a vredov a spolu s listami a výhonkami pomáha pri liečbe reumatizmu a dny. Pôsobí proti skleróze, tlmí bolesť a pomáha pri Basedowova choroby spôsobené nadmernou tvorbou hormónov štítnej žľazy. Čaj z listov je výborný prostriedok pri prevencii rakoviny prostaty a žalúdka. Zaujímavosťou je, že u rakytníka sa používajú na liečebné účely ako plody, tak aj listy, vyrábame rakytníkový olej, šťavy, džemy, lekvár, sirupy, nápoje, zmrzliny. Ale nielen to. Svoje využitie našlo aj drevo rakytníka, ktoré sa používa ako cenné palivo, pretože má vysokú výhrevnosť, takmer ako koks.
Mohlo by Vás zaujímať