Bylinný čaj ŽALÚDOK ČREVÁ
Bylinný čaj ŽALÚDOK ČREVÁ obsahuje harmanček, mätu, medovku, sladké drievko a škoricu.
HARMANČEK je univerzálny liek takmer na všetky choroby. Jeho najväčšia hodnota je v dezinfekčnom a protizápalovom pôsobení. Likviduje jedovaté látky v organizme a zabíja mnoho druhov baktérií. Používa sa do čajov pri poruchách menštruácie, proti rôznym kŕčom a na zmiernenie bolesti. Lieči všetky vnútorné orgány, preto ho môžeme použiť pri črevných a žalúdočných ťažkostiach. Často sa využíva aj jeho celkovo upokojujúci účinok. Veľmi dobre pôsobí v detskom organizme.
MÄTA - jej najdôležitejšie liečebné uplatnenie je pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí, zastavuje zvracanie, uvoľňuje kŕče žalúdka, lieči koliky a choroby čriev, zlepšuje chuť do jedla, tíši bolesti pri žlčových kameňoch, zlepšuje vylučovanie žlče a posilňuje celú nervovú sústavu.
MEDOVKA je na upokojenie celého organizmu. Takých bylín máme viac, ale medovka pôsobí cez celý centrálny nervový systém nielen na nervovú sústavu a psychiku, ale lieči všetky orgány tela, u ktorých došlo vplyvom stresu k chorobným zmenám. Uvoľňuje kŕčové stiahnutie orgánov zapríčinené nervovým vypätím, upokojuje búšenie srdca a dýchanie. Tíši záchvaty pri čiernom kašli u detí, uvoľňuje kŕče žalúdka a zastavené vetry, pomôže pri zvracaní v tehotenstve. Je tiež výborným uspávacím prostriedkom. Nahradí tabletku na spanie, a pritom má všeobecný účinok a čaj môžeme piť denne.
SLADKÉ DRIEVKO v preklade latinského názvu znamená sladký, lepkavý koreň. Je obľúbená v cukrárstve a potravinárskom priemysle. Koreň sladkého drievka rozpúšťa hlieny, tým uľahčuje odkašliavanie. Čaj zo sladkého drievka je močopudný a mierne preháňa. Sladké drievko podnecuje činnosť nadobličiek, chráni pečeň pred otravami, prospieva pri nadmernej tvorbe žalúdočnej kyseliny, upravuje látkovú premenu, pomáha pri telesnej slabosti a neuróze. V tejto čajovej zmesi sa podieľa na príjemnej sladkej chuti, pri samostatnom užívaní môže byť nepríjemná. Čaj zo samotného sladkého drievka neužívajte dlhodobo, pretože v tomto prípade zadržiava moč a zvyšuje krvný tlak. Úplne ju vylúčime pri chorobách žlčníka, obličiek, v tehotenstve a počas dojčenia. Preto je lepšie používať túto bylinu v čajovej zmesi, kde jej koncentrácia nie je tak citeľná.
ŠKORICA bola v ranom stredoveku tak vzácna, že bývala vhodným darom pre vojvodov i pápeža. Hildegarda z Bingenu odporúča škoricu pri horúčke, malárii a ťažkostiach spôsobených prechladnutím, ale tiež pri ochrnutiu. Neskôr sa odporúčala od slabozrakosti, cez kašeľ, horúčku, choroby srdca, žalúdka, obličiek a maternice. Vedecky je uznávaná pri nechutenstve a problémoch s trávením - vetry, pocit plnosti a kŕče v žalúdku, plynatosť hornej časti brucha, zápchy a grganie. Má tiež význam pri dočasných stavoch vyčerpanosti, na zvýšenie hmotnosti, ale tiež pri hnačke a dávení.
Použitá literatura: Zdravý život s babiččinými bylinkami, autor: Dionýz Dugas, Knižní expres, 2004
Tajomstvá kláštornej medicíny, autoři: Dr. Johannes Gottfried Mayer, DR. med. Bernhard Uehleke, Kilian Saum , IKAR, roku 2004 SPÄŤ