Klinček a jeho účinky
Čo je to Klinček, odkiaľ pochádza a na čo je dobrý? Tieto otázky počujem veľmi často.
Wikipedia píše o klinčeku, že je sušený kalich s pukmi klinčekovca korenistého (Syzygium aromaticum syn. Eugenia caryophyllus). Pochádza z Moluckých ostrovov a používa sa na korenenie sladkých potravín, ryže a mäsa. Pre svoje výrazné aróma je aj súčasťou mnohých aromatických zmesí. Hlavnou zložkou klinčekovej silica je fenolové zlúčeniny eugenol, ktorý má lokálne-anestetické a antiseptické účinky, používa sa často v zubnom lekárstve.
Klinček má sladkastú chuť, ktorá často prechádza do chute horké. Klinček s tmavohnedou či dokonca čiernou hlavičkou je závadný alebo príliš starý.
Ako si viedol Klinček v minulosti. Pre svoju značnú obľubu zohral klinček významnú úlohu v dejinách zámorských objavov. Klinček sa preukázateľne dostal do Stredomoria už pred naším letopočtom. Počas stredoveku dovážali klinček do Európy predovšetkým arabskí obchodníci. V 16. storočia už bol v Európe všeobecne známy a bol cenným obchodným artiklom. Práve skrátenie cesty na Moluky, ostrovy klinčekov, bol hlavný motív k veľkej výprave Fernao Magalhaes, ktorý veril, že cesta západným smerom okolo Zeme bude kratšia ako dlhá plavba okolo Afriky. Očakávania sa nepotvrdilo, Magalhães na výprave zahynul a cestu okolo sveta dokončila jediná loď Victoria, ktorá sa vrátila plne naložená klinčekmi a dvojnásobne tak zaplatila celkové náklady, vynaložené na výpravu.
V roku 1629 sa Holandsko uchýlili k radikálnemu kroku - aby si udržalo monopol na obchod s klinčekmi a muškátom, zlikvidovalo všetky klinčekové a muškátové plantáže s výnimkou prísne stráženého moluckého ostrova Ambon. Až v r. 1769 sa francúzskemu guvernérovi ostrova Maurícius podarilo prepašovať semená oboch rastlín v dutých podrážkach a Francúzsko potom založilo vlastné plantáže na ostrove Réunion.
Prvé záznamy o klinčeku pochádzajú z Číny z 3. storočia pred našim letopočtom.
V dnešnej dobe sa využíva hlavne v kuchyni a liečiteľstve, vyniká svojou chuťou a príjemnou aromatickou vôňou. Pred prípravou sa odporúča čerstvo mleté, pretože svoju špecifickú vôňu veľmi rýchlo stráca. Ako jednodruhové korenia tvorí súčasť mnohých zmesí, napr. Kari, garam masala alebo francúzskej zmesi quatre épices. Použitie klinčekov je široké. Hodí sa do slaných i sladkých pokrmov, sušienok, kompótov, pečiva, ale aj vareného vína. Dochutiť s ním možno hovädzie mäso, omáčky, šunku, mäsové i zeleninové vývary a pokrmy či obyčajnú ryžu.
V liečiteľstve sa využíva pre svoje dezinfekčné a miestne znecitlivujúce účinky, ale pozor pôsobí mierne dráždivo. Možno ho využiť ako účinnú prímes kloktadiel. Býva využívaný v zubnom lekárstve, pretože jeho silica tlmí citlivosť aj bolestivosť zubného nervu a bolesti pri zápale zubov. Môže byť obsiahnutý v protireumatických mastiach. Podával inhalačné formou dezinfikuje dýchacie cesty a lieči prieduškové zápaly. Podľa učenia ajurvédy podávaný v prášku ovplyvňuje povzbudzujúco činnosť srdcového svalu.
Späť na Klinček celý 20g