Jalovec
Jalovec, borievky a tiež jalovcové bobule to sú plody Borievky obyčajné, tieto plody využívame už po stáročia ako korenie a ako liečivku. Bobule borievky - Wikipedia hovorí, že napriek názvu sa z botanického hľadiska o bobule nejedná, sú to šišky v nezvyčajne dužinatom obale vzhľadom iba pripomínajúce bobule. Najznámejšie sú borievky z jalovca obyčajného, ktoré nachádzajú využitie v kuchyni ako korenie a pri výrobe alkoholických nápojov(borovička).
Sú vítanou prísadou jedál z diviny a rýb a sú vhodné do ťažších pokrmov. Dodávajú tiež typickú vôňu ginu alebo slovenskej borovičke.
Borievky sú užívané už od staroveku. Borievka obyčajná je aj v Česku a na Slovensku domáca rastlina a je chránená. Je to ihličnan, často vysadzovaný ako okrasný a vytvára samčie aj samičie rastliny.
Borievky sú močopudné, prekrvujú sliznicu tráviaceho traktu a zlepšujú trávenie. Pôsobí proti nadúvaniu. Uľahčujú aj dýchanie.
Na Veľkú noc sa v niektorých regiónoch jalovec používal miesto korbáčov.
Späť na Jalovec celý 25g