Kardamón
Kardamón korenie ako používať a čo to vlastne je? Pozreli sme sa do Wikipédie - Kardamovník (Elettaria cardamomum (L.) Maton, 1811), skrátene nazývaný tiež kardamóm u nás ho poznáme pod nesprávnym názvom kardamón, je statná bylina z čeľade zázvorníkovitých. Jej plody a odnože sa používajú ako korenie.
Pôvodným areálom rozšírenia sú tropické dažďové pralesy Cardamomských hôr (Cardamom Hills) v pohorí Ghat pri juhozápadnom pobreží Indie, vo výškach medzi 700 až 1500 m n. M. Pestuje sa aj na iných miestach Indie, na Srí Lanke, v Guatemale a v Tanzánii.
Zaujímavosťou je že kvitne a rodí len v oblasti trópov, kde tiež dozrievajú jeho plody.
Z Kardamovníku sa využíva podzemok, plody a semená, prípadne éterický olej z nich pripravovaný. Kapsuly sú ceneným korením, ktoré sa predáva zelené, bielené alebo sušené na slnku. Mleté korenie sa nazýva kardamóm, ktoré je tiež jednou zložkou indického karí. Semená sú tiež význačnou zložkou indického garam masala, arabského baharatu, etiópskeho Berbere, piafu a rady sladkých jedál. Beduíni s ním ochucujú kávu, Dáni bábovky, tiež sa žuje pre osvieženie dychu, najmä v juhovýchodnej Ázii, kde sa pridáva k betelovým listom. Semená podporujú trávenie, stimulujú organizmus, podzemok zaháňa únavu a horúčku. Pridáva sa ako do sladkých jedál a likérov, tak aj do údenín.
Späť na Kardamóm celý 10g
Späť na Kardamóm lúpaný 10g
Späť na Kardamóm mletý 20g