Klobásy

KlobásyKlobásy, domáce klobásy podľa Wikipédie sú údeniny z mletého mäsa, väčšinou tvrdej konzistencie, pikantné, korenené a trvanlivé. Dajú sa konzumovať za studena, väčšinou sa ale ohrievajú v horúcej vode (prípadne v pare) alebo sa opekajú na grile. Všeobecne platí, že čím je klobása tvrdšia, tým je lepšia a trvácnejšia. Mäkšie sa väčšinou varí, tvrdé (kvalitnejšie a drahšie) sa môžu jesť v menšom množstve aj za studena. Klobásy sa konzumujú spravidla s pečivom ako je chlieb alebo žemľa. Ako príloha sa zvyčajne podávajú chren, horčica alebo kečup.

V histórii je výroba klobás známa od stredoveku, vyrábali ju starovekí Sumeri, Číňania, Gréci, Rimania a ďalšie národy. Potravina bola vyrábaná najmä z dôvodu trvanlivosti, čo umožňovalo jej dlhodobejší skladovanie. O tejto potravine písal napr aj Homér vo svojej Odysea, dramatik Epicharmus nazval jednu zo svojich divadelných hier Klobása. Klobásy boli známe od nepamäti aj v českých a slovenských krajinách, jednak sa na vidieku vyrábali podomácky, jednak ich vyrábali v mestách údenári, ktorí boli od 13. storočia v tom istom cechu s mäsiarmi. Mäso sa konzervovali nielen údením, ale aj sušením. V mnohých domácnostiach sa najmä v zimnom období údi klobásy podľa tradičných receptúr dodnes. V mnohých domácnostiach sa klobásy pridávajú do rôznych druhov jedál napr: Fazuľová polievka s klobásou, Fazuľový guláš s klobásou, Fazuľa s klobásou, Kapustnica s klobásou.

Kvalita klobás i ostatných údenárskych výrobkov bola vždy starostlivo strážená, za klamanie výrobkov dochádzalo už od stredoveku až k drastickým trestom. Na konci 19. storočia bol vydaný Rakúsky potravinársky kódex, ktorý platil v českých a slovenských krajinách s obmenami až do roku 1948, kedy bol nahradený štátnymi normami. Všetky tieto predpisy a normy zakazovali pridávať do mäsových výrobkov akejkoľvek cudzorodé látky s výnimkou soli, korenia, vody v povolenom množstve pri solenie nastrekovaním, vitamínov či minerálnych látok. Začiatkom 90. rokov 20. storočia však boli tieto normy zrušené a na slovenskom trhu sa začali objavovať výrobky deklarované ako párky či klobásy, ktoré však obsahujú rôzne náhrady, ako je hydinové separáty, škrob, rastlinné bielkoviny, múka, zahusťovadlá, apod.
V rôznych regiónoch preto začali vznikať krajové a miestne špeciality známe dodnes:
-Trenčanský párok
-Špekáček
-Čabajská klobása
-Ostravská klobása
-Moravská klobása
-Vinná klobása
-Trampská cigára
a rôzne iné podľa fantázie mäsiarov a údenárov

Späť na Klobásové korenie 50g

Nastavenie cookies
Cookies

Naše webové stránky používajú súbory cookies, ktoré nám pomáhajú s ich vylepšovaním. Aby sme cookies mohli používať, musíte nám to povoliť. Kliknutím na tlačidlo "OK, súhlasím" udeľujete tento súhlas.

Nastavení OK, súhlasím
×
Nastavenie súborov cookies

Cookies sú malé súbory, ktoré webové stránky (aj tie naše) ukladajú vo Vašom webovom prehliadači. Obsahy týchto súborov sú vymieňané medzi Vašim prehliadačom a našimi servermi, prípadne so servermi našich partnerov. Niektoré cookies potrebujeme, aby sme webová stránka mohla správne fungovať, niektoré potrebujeme k marketingovej a štatistickej analytike. Tu si môžete nastaviť, ktoré cookies budeme môcť používať.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná sa o technické súbory, ktoré sú nevyhnutné na správne správanie našich webových stránok a všetkých ich funkcií. Používajú sa okrem iného na ukladanie produktov v nákupnom košíku, zobrazovanie produktov na želanie, ovládanie filtrov, osobného nastavenia a taktiež nastavenie súhlasu s používaním cookies. Pre tieto cookies nie je potrebný Váš súhlas a nie je možné ho ani odstrániť.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Konfiguračné cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a našich reklamných kampaní. Ich pomocou určujeme počet návštev a zdroje návštev našich webových stránok. Dáta získané pomocou týchto cookies spracovávame súhrnne, bez použitia identifikátorov, ktoré ukazujú na konkrétnych užívateľov nášho webu. Pokiaľ vypnete používanie analytických cookies vo vzťahu k Vašej návšteve, strácame možnosť analýzy výkonu a optimalizácie našich opatrení.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Google Analytics - analytická návštevnosť
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Rovněž jsme se rozhodli cookie a ďalšie technológie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili jsme tak pro Vás výhradně nákupní zkušenosti. Vďaka použitiu personalizovaných súborov cookie môžeme varovať vysvetľovanie nežiaducich informácií, ako sú neodhadzujúce odporúčania výrobkov alebo neužitočné mimoriadne ponuky. Navyše nám používanie personalizovaných súborov cookie umožňuje ponúkať Vám doplnky, ako napríklad odporúčania výrobkov prispôsobených vašim potrebám.
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamné) cookies používame my alebo naši partneri, aby sme Vám mohli zobraziť vhodné obsahy alebo reklamy ako na našich stránkach, tak na stránkach tretích subjektov. Vďaka tomu môžeme vytvárať profily založené na Vašich záujmoch, takzvané pseudonymizované profily. Na základe týchto informácií nie je spravidla možná bezprostredná identifikácia Vašej osoby, pretože sú používané iba pseudonymizované údaje. Ak nevyjadríte súhlas, nebudete príjemcom obsahov a reklám prispôsobených vašim záujmom.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Google Ads