Klobásy
Klobásy, domáce klobásy podľa Wikipédie sú údeniny z mletého mäsa, väčšinou tvrdej konzistencie, pikantné, korenené a trvanlivé. Dajú sa konzumovať za studena, väčšinou sa ale ohrievajú v horúcej vode (prípadne v pare) alebo sa opekajú na grile. Všeobecne platí, že čím je klobása tvrdšia, tým je lepšia a trvácnejšia. Mäkšie sa väčšinou varí, tvrdé (kvalitnejšie a drahšie) sa môžu jesť v menšom množstve aj za studena. Klobásy sa konzumujú spravidla s pečivom ako je chlieb alebo žemľa. Ako príloha sa zvyčajne podávajú chren, horčica alebo kečup.
V histórii je výroba klobás známa od stredoveku, vyrábali ju starovekí Sumeri, Číňania, Gréci, Rimania a ďalšie národy. Potravina bola vyrábaná najmä z dôvodu trvanlivosti, čo umožňovalo jej dlhodobejší skladovanie. O tejto potravine písal napr aj Homér vo svojej Odysea, dramatik Epicharmus nazval jednu zo svojich divadelných hier Klobása. Klobásy boli známe od nepamäti aj v českých a slovenských krajinách, jednak sa na vidieku vyrábali podomácky, jednak ich vyrábali v mestách údenári, ktorí boli od 13. storočia v tom istom cechu s mäsiarmi. Mäso sa konzervovali nielen údením, ale aj sušením. V mnohých domácnostiach sa najmä v zimnom období údi klobásy podľa tradičných receptúr dodnes. V mnohých domácnostiach sa klobásy pridávajú do rôznych druhov jedál napr: Fazuľová polievka s klobásou, Fazuľový guláš s klobásou, Fazuľa s klobásou, Kapustnica s klobásou.
Kvalita klobás i ostatných údenárskych výrobkov bola vždy starostlivo strážená, za klamanie výrobkov dochádzalo už od stredoveku až k drastickým trestom. Na konci 19. storočia bol vydaný Rakúsky potravinársky kódex, ktorý platil v českých a slovenských krajinách s obmenami až do roku 1948, kedy bol nahradený štátnymi normami. Všetky tieto predpisy a normy zakazovali pridávať do mäsových výrobkov akejkoľvek cudzorodé látky s výnimkou soli, korenia, vody v povolenom množstve pri solenie nastrekovaním, vitamínov či minerálnych látok. Začiatkom 90. rokov 20. storočia však boli tieto normy zrušené a na slovenskom trhu sa začali objavovať výrobky deklarované ako párky či klobásy, ktoré však obsahujú rôzne náhrady, ako je hydinové separáty, škrob, rastlinné bielkoviny, múka, zahusťovadlá, apod.
V rôznych regiónoch preto začali vznikať krajové a miestne špeciality známe dodnes:
-Trenčanský párok
-Špekáček
-Čabajská klobása
-Ostravská klobása
-Moravská klobása
-Vinná klobása
-Trampská cigára
a rôzne iné podľa fantázie mäsiarov a údenárov
Späť na Klobásové korenie 50g