Nové korenie
V kuchyni hojne používané, ale inak veľká neznáma. Pozrieme sa na jeho pôvod. Wikipédia píše: Pimentovník pravý - tiež: Nové korenie či Pimentovník liečivý je korením, ktoré sa vyrába zo sušených plodov Pimentovníka pravého - Pimenta dioica syn. P. officinalis. Morfologicky sa jedná o dvousemenné bobule. Pochádza Antill a rozšíril sa do strednej ameriky. Najlepšie sa mu darí na Jamajke, a odtiaľto pochádza nesprávny názov Jamajské korenie. Jeho chuť je ostrá a pálčivá, pripomína klinčeky, škoricu aj čierne korenie. V niektorých oblastiach sa preto nazýva klinčekové korenie.
Prvé správy o novom korení priniesol Krištof Kolumbus, ktorého lekár, dr. Chanca, Pimentovník objavil. Väčšieho rozšírenia v Európe sa ale toto korenie dočkalo až koncom 17. storočia.
Nové korenie bolo v Československu v 20. rokoch predmetom prepychovej dane.
Bobule pimentovníka, zvané nové korenie, má piepornú a mierne sladkastú chuť. V kuchyni sa využíva na nakladanie bravčového, hovädzieho alebo rybieho mäsa. Hodí sa do rôznych druhov marinád, omáčok a polievok. Svojou chuťou dáva vyniknúť svařenému vínu alebo domácim likérom. V mletom stave sa pridáva do sladkého pečiva, pečivo alebo pudingov.
Späť na Nové korenie celé 25g