Paštéta
Veľkej obľube sa tešia výroba domácich paštét. V regiónoch vznikali krajové špeciality, ktoré si vydobil úspech a uznanie v celej republike. Prečítajte si, čo tento pojem znamená. Wikipedia píše: Paštéta je roztierateľná masová pasta. Jedná sa o tepelne spracovaný údenársky výrobok, zhotovený z jemne nakrájanej základnej zmesi, do ktorej môžu byť primiešané hrubšie kúsky chuť nesúce výplne (napríklad hrubšie jadra mäsa, slaniny, húb, hľuzoviek či orechov alebo mandlí).
Základná zmes sa homogenizuje mletím alebo kutrováním dohladka. Býva tvorená tučnejším druhom mäsa a často aj pečeňou, zaisťujúcimi zmesi rovnomerné spojenie pri tepelnej úprave. Základná zmes sa ochucuje korením (soľ, korenie, muškátový oriešok, špecifická dochucovadlá), u drahších paštét sa dopĺňa malé množstvo aromatického alkoholu (typicky koňak alebo borovička pálenka). Korenenie sa volí výraznejšie, lebo paštéty sa servírujú studenej a nemali by mať mdlú chuť. Hotová zmes sa vkladá do foriem, niekedy vyložených atraktívnym obalom (plátky suchých druhov šunky či údeného, plátky slaniny a pod.) A mierne sa zhutní pre vylúčenie bublín. Paštéta sa prevarí pri teplotách tesne pod 100 ° C do plného prehriatie celého objemu. Hmota pritom hustne a vyrovnáva sa chuť jednotlivých zložiek. Niektoré druhy paštét pritom želíruje - želatínový obal sa ponecháva.
V českej a slovenský kuchyni a sú obľúbené najmä konzervované paštéty s prímesou pečene. Paštéty sú populárne v Belgicku a Francúzsku. V súčasnej dobe sa na českom a slovenskom trhu objavujú väčšinou nekvalitné paštéty, do ktorých sú pridávané lacné náhrady, ako sú kuracie či bravčové kože, hydinové separé, sója, škrob, múka apod.
Konzervárenské podniky sú zviazané prísnymi hygienickými predpismi. Cez široký sortiment distribuovaných výrobkov, niektorí ľudia preferujú vlastnú výrobu paštéty, ktorú si dochuťou podľa svojho gusta.
Domáca výroba paštéty je rozšírená hlavne na dedinách pri zabíjačke. Základné suroviny sú pliecko a pečeň. Dôležitejšie sú však predovšetkým rodinné špeciality: Pečené mäso s výpekom, dozlatista usmažené cibuľka, špeciálne korenia podľa starých rodinných receptov.