Čierne korenie - piepor
V posledných 20 rokoch sa začali používať rôzne farebné varianty čierneho korenia. Pozrieme sa, čo o nich píše Wikipédia. Čierne korenie je plod piepra čierneho (Piper nigrum), z úrody nedozretom stave, používa sa ako korenie. Pochádza z Indie, kde sa užíval už v staroveku, dnes sa však dováža z radu tropických krajín. Je to najrozšírenejšie korenie, používané vo všetkých kuchyniach. Plody piepra sa zberajú v rôznych stupňoch zrelosti a prechádzajú iným procesom spracovania, čo dáva pre použitie v kuchyni viac druhov:
- Čierne korenie (fermentované nedozreté zelené bobule).
- Korenie biele (oddelené červené šupky úplne zrelých bobúľ).
- Korenie zelené (rýchlo usušené nedozreté bobule).
Piepor čierny je vždyzelená popínavá rastlina, vzdialene pripomínajúci chmeľ. Dorastá do dĺžky až 15 metrov a dožiť sa môže až 60 rokov.
Čierne korenie do Európy priviezol Alexander Macedónsky po svojom ťažení do Indie. Po dlhé stáročia bol nesmierne drahý a rastlina bola v Európe neznáma, prvýkrát ju opísal vo svojom cestopise Marco Polo.
Pri príprave jedál sa tiež stretávame s farebným korením čo je zmes čierneho korenia, bieleho, zeleného a ružového.
Čierne korenie podporuje telesnej žiadosti, preto mala stredoveká cirkev voči nemu výhrady a bolo ho zakázané používať v kláštoroch. Nahradzovaný bol preto plody drmku, zvaného mníšske alebo kňazské korenie, ktorý žiadosti tlmil. Niektoré národy sú známe nadužívaním čierneho korenia, príkladom môže byť napríklad Bulharsko, kde je súčasťou takmer všetkých národných pokrmov, ako je napríklad kabapčeta. Známe je aj miestne ľudové príslovie "Pepříš ako Kančeva", kedy bol tento nižší šľachtic známy spotrebou tohto korenia rovnako tak ako mileniek. Hoci sa dnes korenie takmer výhradne používa na prípravu slaných pokrmov a más, skôr sa pridával aj do perníkov.
Piepor ružový sú sušené červené plody pirulu (Schinus molle L.), používajú sa ako korenie a v tradičnej medicíne. Pirul je strom z čeľade ladvínovníkovité, vysoký až 15 m. Pochádza z Peruánskych Ánd, odkiaľ sa rozšíril do suchých subtrópov po celom svete.
Plody, ktoré majú pálčivú chuť sa používajú rovnako ako čierne korenie ku korenení pokrmov. Aromatické časti rastliny, najmä listy sú užívané v tradičnej medicíne ako antibakteriálny a antiseptický prostriedok. V súčasnej dobe sa preukázali aj účinky antidepresívne, v ľudovom liečiteľstve sa používajú napríklad ako prostriedok pri bolesti zubov. V skorších dobách sa používali aj ako dochucovadlo do tradičného alkoholického nápoja chihca.
Späť na Piepor farebný 20g
Späť na Korenie biele celé 20g
Späť na Čierne korenie celé 50g
Späť na Piepor zelený 20g