Provensálske korenie
Pozrieme sa spoločne na pojem Provensálske korenie. Wikipedia píše. Provensálske korenie tiež Provensálska zmes korenia je označenie pre zmesi bylín používané ako korenie. Názov je odvodený od francúzskej oblasti Provence, kde sa tieto byliny hojne vyskytujú.
Provensálske korenie je zmes byliniek, či už čerstvých alebo sušených, ktoré bežne rastú v Provence, je asi najznámejší a najobľúbenejší bylinkovou zmesou ktorá sa európskej kuchyni používa.
Provensálske korenie zvyčajne obsahuje rozmarín, bazalku a tymián, niekedy tiež majoránku, pamajorán, saturejku, estragón, v americkej variante sa pridáva aj levanduľa. Používa sa najmä na ochutenie dusenej zeleniny, grilovaného mäsa (kuracieho, králičieho, jahňacieho a baranieho), rýb, omáčky, cestoviny, syry, do horčíc a jedál z paradajok atď.
Presné zloženie provensálskeho korenia bolo definované v roku 1970 obchodníkov s korením (napr. Firma Ducros). Korenie môže byť pre väčšiu trvanlivosť naložené v oleji, alebo v octe, alebo tiež uložené v mrazničke.
Späť na Provensálske korenie 25g