Špagety
Špagety, tento druh cestoviny nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Pozrime sa na jeho históriu. Wikipedia píše: Špagety (Spaghetti) sú talianske cestoviny tenkého a podlhovastého tvaru, typicky približne 2 mm hrubé a 30 cm dlhé v surovom stave. Špagety sú talianske národné jedlo.
Sú bežne dostať v predajniach potravín, kde sa predávajú v baleniach o váhe približne 500 g. Pripravujú sa varením v osolenej vode, doba varu sa pohybuje od 5 do 10 minút, v závislosti na druhu.
Špagiet sa tiež niekedy využíva na iné účely, napríklad sa usporadúvajú súťaže vo stavaní mostov zo špagiet (nevarených).
Špagety je možno vytvoriť aj doma, a to zmiešaním jedného žĺtka s cca 90 g hrubej múky a štipkou soli, vyvaľkať na silu 1 - 2 mm a nechať uschnúť, potom nakrájať nožom alebo strojčekom. Rovnakým spôsobom je možné urobiť aj lasagne.
Známe boloňské špagety v skutočnosti v Bologni a v Taliansku neexistujú: sú výmyslom komerčnej svetovej kuchyne. Originálne talianske špagety sa jedia na spôsob alla carbonara (s vajíčkami a slaninou) alebo s paradajkovou omáčkou, alebo aglio, olio e peperoncino (s cesnakom, olivovým olejom a pálivou paprikou). V našich krajinách sa konzumujú špagety tiež na sladko, s cukrom a kakaom.
Späť na Korenie na špagety 50g