Steak

SteakČo to vlastne znamená Steak. Wikipedia píše: Steak je plátok mäsa odkrojený cez vlákna z väčšieho kusa mäsa, obvykle hovädzieho alebo všeobecne červeného. Steaky sa zvyčajne upravujígrilováním alebo pečením na panvici. Pretože sa pripravujú rýchlo, s použitím suchého tepla a podávajú sa v celku, sú použité vždy najlepšie časti zvieraťa.
Reštaurácie, ktoré sa špecializujú na prípravu tohto pokrmu sú známe ako steakhouses. K takejto typickej steakové večeru sa potom obvykle podávajú ako príloha najčastejšie zemiaky, ale niekedy aj ryža, cestoviny či fazuľa a tiež sa niekedy pridáva zeleninová obloha. Známa je tiež napríklad ozdoba z vareného homárieho chvosta ("surf and turf"). Ku konzumácii steakov sú určené špeciálne masívnejšie príbory s ostrejším nožom.
Dĺžka a stupeň prepečenia steaku závisí na osobnej preferencii. Čím kratšiu dobu je steak pripravovaný, tým šťavnatejšie, jemnejšie a krvavejšie je mäso. Dlhšia doba prípravy na druhú stranu znamená menšie obavy z prípadných chorôb. Časom sa vyvinula slovné stupnice pečenia steaku od ľahučko opečeného po plne prepečený:
Raw: surový, nepečený. Okrem špeciálnych pokrmov, ktoré ale nie sú skutočnými steaky, ako je napr. Tatársky biftek či Carpaccio, sa steaky takto nepodávajú.
Blue rare alebo very rare: veľmi mierne opečený - len krátko ošhlehnout nad plameňom, každá strana cca 30 sekúnd. Zvonku je opečený, avšak vo vnútri zostáva krvavý.
Rare: jemne, mierne opečený, teplota stredu 52 ° C, cca 1 minútu. Zvonka zo všetkých strán je už tmavo-hnedý a vnútro sa tiež začína zafarbovať, avšak zostáva červený.
Medium rare: stredne opečený, teplota stredu 55 ° C. Z vonka je tmavo-hnedý, stred steaku je ružový a zvyšok vnútra prechádza pomaly do šedo-hnedej blízkosti povrchu.
Medium: stredne pečený, mierne prepečený; teplota stredu 58 ° C - 60 ° C. Úplný stred je stále ružový, hoci zvyšok mäsa už je úplne prepečený do šedo-hnedej farby.
Medium well: viac prepečený; teplota stredu 65 ° C. Mäso už je takmer celé hnedé, iba s náznakmi ružovej v stredu. Šťavnatosť sa už vytráca.
Well done: (úplne, plne) prepečený; teplota stredu 71 ° C. Mäso je už úplne prepečené a okraje mierne obhorené. Stred je šedo-hnedý.
V niektorých oblastiach severnej Ameriky existuje špeciálny "Chicago-style steak", ktorý je pripravený na požadovaný stupeň prepečenia a potom rýchlo povrchovo "pripálené". Takýto steak si môžete objednať, keď poviete niečo ako "Chicago-style rare". V niektorých oblastiach sa mu tiež hovorí "Pittsburgh".
Typy hovädzích steakov:
Filet mignon - Malý kúsok pravej sviečkovej.
Flank steak - Steak zo spodnej strany zvieraťa. Nie je tak šťavnatý ako steaky z rebier alebo chrbta.
Flat iron steak - Z lopatky.
T-bone steak a Porterhouse - jemné mäso z chrbta zvieraťa s kosťou tvare písmena T.

Späť na Steak na čiernom korení 50g

Späť na Steak 50g

Nastavenie cookies
Cookies

Naše webové stránky používajú súbory cookies, ktoré nám pomáhajú s ich vylepšovaním. Aby sme cookies mohli používať, musíte nám to povoliť. Kliknutím na tlačidlo "OK, súhlasím" udeľujete tento súhlas.

Nastavení OK, súhlasím
×
Nastavenie súborov cookies

Cookies sú malé súbory, ktoré webové stránky (aj tie naše) ukladajú vo Vašom webovom prehliadači. Obsahy týchto súborov sú vymieňané medzi Vašim prehliadačom a našimi servermi, prípadne so servermi našich partnerov. Niektoré cookies potrebujeme, aby sme webová stránka mohla správne fungovať, niektoré potrebujeme k marketingovej a štatistickej analytike. Tu si môžete nastaviť, ktoré cookies budeme môcť používať.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná sa o technické súbory, ktoré sú nevyhnutné na správne správanie našich webových stránok a všetkých ich funkcií. Používajú sa okrem iného na ukladanie produktov v nákupnom košíku, zobrazovanie produktov na želanie, ovládanie filtrov, osobného nastavenia a taktiež nastavenie súhlasu s používaním cookies. Pre tieto cookies nie je potrebný Váš súhlas a nie je možné ho ani odstrániť.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Konfiguračné cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a našich reklamných kampaní. Ich pomocou určujeme počet návštev a zdroje návštev našich webových stránok. Dáta získané pomocou týchto cookies spracovávame súhrnne, bez použitia identifikátorov, ktoré ukazujú na konkrétnych užívateľov nášho webu. Pokiaľ vypnete používanie analytických cookies vo vzťahu k Vašej návšteve, strácame možnosť analýzy výkonu a optimalizácie našich opatrení.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Google Analytics - analytická návštevnosť
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Rovněž jsme se rozhodli cookie a ďalšie technológie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili jsme tak pro Vás výhradně nákupní zkušenosti. Vďaka použitiu personalizovaných súborov cookie môžeme varovať vysvetľovanie nežiaducich informácií, ako sú neodhadzujúce odporúčania výrobkov alebo neužitočné mimoriadne ponuky. Navyše nám používanie personalizovaných súborov cookie umožňuje ponúkať Vám doplnky, ako napríklad odporúčania výrobkov prispôsobených vašim potrebám.
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamné) cookies používame my alebo naši partneri, aby sme Vám mohli zobraziť vhodné obsahy alebo reklamy ako na našich stránkach, tak na stránkach tretích subjektov. Vďaka tomu môžeme vytvárať profily založené na Vašich záujmoch, takzvané pseudonymizované profily. Na základe týchto informácií nie je spravidla možná bezprostredná identifikácia Vašej osoby, pretože sú používané iba pseudonymizované údaje. Ak nevyjadríte súhlas, nebudete príjemcom obsahov a reklám prispôsobených vašim záujmom.
Ovplyvňuje funkcie:
  • Google Ads