Steak
Čo to vlastne znamená Steak. Wikipedia píše: Steak je plátok mäsa odkrojený cez vlákna z väčšieho kusa mäsa, obvykle hovädzieho alebo všeobecne červeného. Steaky sa zvyčajne upravujígrilováním alebo pečením na panvici. Pretože sa pripravujú rýchlo, s použitím suchého tepla a podávajú sa v celku, sú použité vždy najlepšie časti zvieraťa.
Reštaurácie, ktoré sa špecializujú na prípravu tohto pokrmu sú známe ako steakhouses. K takejto typickej steakové večeru sa potom obvykle podávajú ako príloha najčastejšie zemiaky, ale niekedy aj ryža, cestoviny či fazuľa a tiež sa niekedy pridáva zeleninová obloha. Známa je tiež napríklad ozdoba z vareného homárieho chvosta ("surf and turf"). Ku konzumácii steakov sú určené špeciálne masívnejšie príbory s ostrejším nožom.
Dĺžka a stupeň prepečenia steaku závisí na osobnej preferencii. Čím kratšiu dobu je steak pripravovaný, tým šťavnatejšie, jemnejšie a krvavejšie je mäso. Dlhšia doba prípravy na druhú stranu znamená menšie obavy z prípadných chorôb. Časom sa vyvinula slovné stupnice pečenia steaku od ľahučko opečeného po plne prepečený:
Raw: surový, nepečený. Okrem špeciálnych pokrmov, ktoré ale nie sú skutočnými steaky, ako je napr. Tatársky biftek či Carpaccio, sa steaky takto nepodávajú.
Blue rare alebo very rare: veľmi mierne opečený - len krátko ošhlehnout nad plameňom, každá strana cca 30 sekúnd. Zvonku je opečený, avšak vo vnútri zostáva krvavý.
Rare: jemne, mierne opečený, teplota stredu 52 ° C, cca 1 minútu. Zvonka zo všetkých strán je už tmavo-hnedý a vnútro sa tiež začína zafarbovať, avšak zostáva červený.
Medium rare: stredne opečený, teplota stredu 55 ° C. Z vonka je tmavo-hnedý, stred steaku je ružový a zvyšok vnútra prechádza pomaly do šedo-hnedej blízkosti povrchu.
Medium: stredne pečený, mierne prepečený; teplota stredu 58 ° C - 60 ° C. Úplný stred je stále ružový, hoci zvyšok mäsa už je úplne prepečený do šedo-hnedej farby.
Medium well: viac prepečený; teplota stredu 65 ° C. Mäso už je takmer celé hnedé, iba s náznakmi ružovej v stredu. Šťavnatosť sa už vytráca.
Well done: (úplne, plne) prepečený; teplota stredu 71 ° C. Mäso je už úplne prepečené a okraje mierne obhorené. Stred je šedo-hnedý.
V niektorých oblastiach severnej Ameriky existuje špeciálny "Chicago-style steak", ktorý je pripravený na požadovaný stupeň prepečenia a potom rýchlo povrchovo "pripálené". Takýto steak si môžete objednať, keď poviete niečo ako "Chicago-style rare". V niektorých oblastiach sa mu tiež hovorí "Pittsburgh".
Typy hovädzích steakov:
Filet mignon - Malý kúsok pravej sviečkovej.
Flank steak - Steak zo spodnej strany zvieraťa. Nie je tak šťavnatý ako steaky z rebier alebo chrbta.
Flat iron steak - Z lopatky.
T-bone steak a Porterhouse - jemné mäso z chrbta zvieraťa s kosťou tvare písmena T.
Späť na Steak na čiernom korení 50g
Späť na Steak 50g