Október - podporujme žalúdok a trávenie
Jedlo nám prináša nielen základnú nutnú výživu, ale často tiež radosť. Dokáže vyvolať príjemné pocity. V októbri je najviac ohrozený žalúdok. Poradíme vám, ako môžete podporiť jeho funkciu.
Úloha žalúdka v našom organizme
Jedným zo základných orgánov tráviacej sústavy je žalúdok. Žalúdok svojím tvarom pripomína vak a naväzuje v tráviacej sústave na pažerák.Žalúdok zhromažďuje potravu a rozžuvanú ju trávi pomocou kyseliny chlorovodíkovej a enzýmov. Kyslé prostredie v žalúdku funguje ako ochranný štít pred vniknutím nežiaducich baktérií a iných mikroorganizmov.Zmršťovaním a uvoľňovaním svalov v stene žalúdka sa jeho obsah mieša s tráviacimi šťavami. Vzniká trávenina, ktorá sa posúva ďalej do dvanástnika a tenkého čreva.
Najčastejšie ochorenia
Jesenné obdobie však často prináša opakujúce sa problémy s tráviacim traktom. Najčastejšie to bývajú nadúvanie, žalúdočné vredy a tiež reflux pažeráka.
Reflux pažeráka
Pri refluxu pažeráka postupne dochádza k uvoľneniu dolného zvierača pažeráka, ktorý sa nachádza na prechode medzi žalúdkom a pažerákom. Následkom toho začne prenikať kyslý obsah žalúdka do oblasti pažeráka.
Žalúdočné kyseliny, najmä kyselina chlorovodíková, postupne poškodzujú sliznicu pažeráka, čo ľudia vnímajú ako pálenie záhy, grganie, pálenie za hrudnou kosťou. V niektorých prípadoch môžu príznaky vyzerať ako infarkt myokardu.
Prenikajúce žalúdočnej kyseliny tiež často spôsobujú chronický kašeľ, ktorý nereaguje na klasickú liečbu liekmi proti kašľu. V tomto prípade je vždy vhodné zamyslieť sa nad tým, či nie je kašeľ prieduškový, ale je spôsobený trvalým podráždením pažeráka a hltanu žalúdočnými kyselinami.
Dôvodom vzniku refluxu pažeráka je v prevažnej väčšine nesprávna skladba stravy, najmä strava obsahujúca veľké množstvo prepálených tukov, korenie, alkoholu a cukru. Častým dôvodom býva aj dlhodobý chronický stres. Reflux pažeráka tiež vzniká, ak dlhodobo jeme jednorázovo veľký objem stravy naraz, a ten potom rozťahuje žalúdok a tlačí na okolité orgány.
Žalúdočné vredy
Žalúdočné vredy je zápalové ochorenie žalúdka, pri ktorom dochádza k poškodeniu žalúdočnej sliznice pôsobením kyseliny chlorovodíkovej z žalúdočnej šťavy. Za normálnych okolností je sliznica žalúdka chránená najmä vrstvou hlienu, pokiaľ dôjde k poškodeniu ochrannej vrstvy, môže dôjsť k poškodeniu sliznice. Sliznicu najčastejšie poškodzuje infekcie baktériou Helicobacter pylori. K rozvoju tohto ochorenia ďalej prispieva fajčenie, alkohol, stres a nevhodná strava.
Akú zvoliť stravu
Pri liečbe aj pri prevencii ochorení žalúdka hrá zásadnú úlohu strava. Jedlo je dôležité upraviť si tak, aby obsahovalo čo najmenej kombinácií, ktoré najviac zaťažujú žalúdok, pažerák a ďalšie orgány tráviaceho traktu. Najviac zaťažujúce kombinácia je cukor + múka + prášok do pečiva = pečivo a sladké pečivo.
V prípade celozrnného pečiva je nutné striktne čítať zloženie. Väčšina celozrnných výrobkov, ktoré sa tvária zdravo, moc zdravé byť nemusí. Správne celozrnné pečivo je upečené z celozrnnej ražnej múky. Je jedno, či tam sú pridaná semienka na chuť alebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná múka. Múka, ktorá nie je vymýlaná a obsahuje obal zo zrna.
Bohužiaľ na trhu väčšinou dostanete pečivo, ktoré je z viac ako 60% upečené z bielej pšeničnej múky, zvyšok je ražná múka a zrniečka. Často býva dofarbované melasou.
Najhoršie variant sú rozpeky zo zmrazeného polotovaru. Tieto rozpeky sa dováža zo zahraničia a veľmi často obsahujú plesne. Plesne zmrazením nezničíte!
Najlepšou variantou je čerstvo upečený ražný kváskový chlieb, ktorý obsahuje iba celozrnnú ražnú múku.
Všeobecne sme v našich zemepisných šírkach zvyknutí jesť veľké množstvo pečiva, čo pri našom životnom štýle, kedy prevažná väčšina osôb má sedavé zamestnanie, vôbec nie je vhodné.
Byliny
Na podporu funkcie žalúdka používame nielen správnu stravu, ale aj správne byliny. Sú to tzv. Slizové byliny, to znamená, že obsahujú väčšie množstvo slizových látok, ktoré majú schopnosť obaliť žalúdočnú sliznicu chrániť ju a tiež liečiť.
Vyskúšajte
Slez prehliadaný
- so svojimi purpurovo fialovými kvietkami je veľmi účinnou bylinou. Nájdete ho v čaji žalúdok a dvanástnik.
Ibiš lekársky
- nazývaný tiež ako ibištek so zamatovými listy a staroružovými kvetmi. Nájdete ho v čaji žalúdok a dvanástnik.
Puškvorec lekársky
- zlepší tvorbu tráviacich enzýmov, zníži kŕče v oblasti žalúdka a tráviaceho traktu a tiež pôsobí proti prekysleniu žalúdka.
Semienka grapefruitu
- dokáže pôsobiť nielen na imunitný systém, rôzne druhy baktérií a vírusov, ale tiež znižuje množstvo baktérie Helicobacter pylori v žalúdku, a tým
znižujú riziko vzniku žalúdočných vredov. Nájdete ho v prírodných kapsliach Ochranca alebo aj v tinktúre samostatne.
Farby nám pomáhajú
Podľa pravidiel čínskej medicíny má každý orgán svoju farbu, ktorá ho dokáže liečiť. Žalúdok podporuje farba žltá a všetky jej odtiene. Touto farbou sa obklopujte, voľte ju na oblečenie a tiež noste drahé kamene tejto farby ako je potrebné citrín alebo jaspis.
Aj jedlo skúste ladiť do tejto farby. Typickým pokrmom jesene sú tekvice vo všetkých svojich odtieňoch žltej a oranžovej farby a so všetkými svojimi úžasnými chuťami. Tekvica okrem iného pôsobí aj veľmi dobre na zníženie prekyslenia žalúdka a dodá telu veľké množstvo vitamínov, minerálov a ďalších živín.
Ak máte chronické problémy so žalúdkom, skúste sa zamyslieť aj nad tým, čo alebo kto vám "leží v žalúdku". Každá choroba má predsa citový - psychický základ. Uzdravte dušu a uzdraví sa vám telo.