Hranolky
Hranolky, veľmi obľúbené jedlo po celom svete. Mohlo by vás miasť, že hranolky pochádzajú z USA, ale skutočnosť je úplne iná. Na Wikipédii sa píše: Hranolky sú fritované alebo pečené malé hranoly zo zemiakov, ktoré sú obľúbeným jedlom po celom svete.
Podľa niektorých prameňov zemiakové hranolčeky (pommes frites) vznikli v Belgicku, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. Iné zdroje uvádzajú, že sa hranolky, pommes frites, zrodili v Španielsku. V každom prípade, tak populárne ako v Belgicku nie sú hranolky nikde na svete. Každý Belgičan ich skonzumuje ročne v priemere 75 kg (o tretinu viac ako Američan) a pre budúcich predavačov hranolčekov tam organizujú špeciálne kurzy. Podávajú sa ako príloha k najrôznejším jedlám napr. k rezňom, smaženému syru, alebo aj samotné, poväčšinou s tatárskou omáčkou alebo kečupom. Tento spôsob je najčastejší aj v slovenských rýchlych občerstveniach.
V Amerike a nadnárodných reťazcoch typu McDonalds a KFC sú podávané napríklad aj k hamburgerom.
Hranolky sa pripravujú fritovaním v oleji vo fritovacom hrnci alebo pečením na plechu, prípadne aj vyprážaním na panvici.
Častý názov pre hranolky za hranicami a v gastronómii je aj pommes frites - smažené zemiaky, v Česku a na Slovensku potom pomfrity. V Čechách a na Slovensko sa dostali do veľkej obľuby zelerové hranolky, tiež domáce hranolky - varianta hranolčekov s korením.
Späť na Korenie na hranolky 50g