Bedrovník anízový - Pimpinella anisum
Aníz používali už starí Egypťania a od tých čias je spojený s lahôdkami. Rimania predávali na konci bohatých hostín slávny koláč - mustaceu, ktorého súčasťou bol okrem anízu tiež rasca. Obe tieto byliny totiž podporujú trávenie. Obľúbené sú tiež voňavé likéry - anýzovka. Podľa Matthioliho semená anízu obalená cukrom veľmi dobre pôsobí proti zápachu z úst a tiež proti nespavosti. Aj dnes je aníz obľúbenou súčasťou napr. krmiva pre ryby vďaka svojej aróme.
Silice anízu majú výrazné odhlieňujúcí účinky, preto sa používa ako súčasť tzv. prsných čajov pri rôznych chorobách pľúc a priedušiek. Má dobré vetropudné účinky pri črevných a žalúdočných kolikách. Podobne ako fenikel, aj aníz podporuje činnosť žliaz, čím pomáha zvyšovať tvorbu materského mlieka a pôsobí pozitívne na trávenie u dojčiat, najmä pri nadúvaní a bolestiach bruška. Droga znižuje prekyslenie organizmu. Bylina je ideálny do zmesí určených na problémy s trávením, ale aj do zmesí pre tehotné a dojčiace ženy. Uvoľňuje dýchacie cesty.
Zvonka sa jeho liečivé účinky využívajú formou obkladu na pohybové ústrojenstvo. V obvyklých dávkach je aníz úplne bezpečný a vhodný aj pre deti. Dobre sa tiež uplatňuje v rôznych bylinných zmesiach, pričom zlepšuje ich chuť a vôňu.