Chlieb
Chlieb, chleba - táto základná potravina nás sprevádza už po tisícročia. Pozrieme sa, čo na jeho históriu povie Wikipédie.
Chlieb patrí k základným potravinám, ktoré sa pripravujú pečením, parením alebo vyprážaním cesta pozostávajúceho minimálne z múky avody. Vo väčšine prípadov je nutná jedlá soľ a voliteľne aj kvasné činidlo droždie.
Niektoré druhy chleba obsahujú aj korenie napr. rascové semeno a zrná (sezam, mak). Zrná sa používajú aj na dekoračné účely.
Chlieb môže byť konzumovaný samostatne, často s mliečnym maslom, arašidovým maslom alebo s iným orechovým maslom, alebo so sladkou nátierkou, ako sú džemy, zaváraniny, želé, marmelády, med, alebo môže byť použitý ako obal na sendvič, obložený chlieb. Chlieb môže byť len upečený, alebo následne toustovaný - hrianka.
V kuchyni treba chlieb uskladniť do špeciálneho krytu, aby zostal čerstvý a bol chránený pred plesňou, používajú sa rôzne utierky na zakrytie alebo sáčky.
Slovo bread zo starej angličtiny je spoločné v rôznych formách pre mnoho germánskych jazykov; napr. po nemecky Brot, po holandsky brood, po švédsky bröd, a po dánsky brod; bolo odvodené z koreňa slova brew (várka), ale pravdepodobnejšie je spojené s koreňom slova break (lámať), pretože jeho prvé použitie súvisí s broken pieces (zlomenými kúskami), alebo bits (kúsky) chleba, po latinsky crustum, a trvalo až do 12. storočia, než sa používalo – ako všeobecné meno pre chlieb – zo slova hlaf (v modernej angličtine loaf), čo sa zdá byť najstarší germánsky názov; gótčina používa slovo hláifs, stará horná nemčina používa hleib a moderná nemčina slovo Laib, alebo fínčina používa slovo leipä, estónčina leib, a ruština хлеб (chleb), čo sú podobné slová (všetky sú odvodené zo starých germánskych slov).
Chlieb je populárna potravina v západnej spoločnosti. Často sa vyrába z cesta z pšeničnej múky, ktoré je kultivované droždím, umožňujúcím kysnutie cesta a nakoniec upečené v peci. Pre svoj vysoký obsah lepku (ktorý dáva cestu pórovitoť a elasticitu), je pšenica najčastejšie používané zrno na prípravu chleba. Chlieb je tiež vyrábaný z múky raže, jačmeňa, kukurice a ovsu, zvyčajne ale nie vždy v kombinácii s pšeničnou múkou.
Späť na Chlebové korenie 50g