Koriander
K čomu koriander použiť, podľa Wikipédie podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy, čím priaznivo ovplyvňuje trávenie. Čaj z koriandra pomáha pri bolestiach brucha, pocitu plnosti alebo nadúvanie; je odporúčaný tiež v čajovej zmesi s rascou. Obklady z koriandra pomáhajú pri reumatických problémoch kĺbov.
Koriander sa pestuje taktiež aj na Slovensku a je príbuzný anízu, rasci a kôpru. V kuchyni sa používa ako korenie, predovšetkým na nakladanie húb a zeleniny (červená repa a uhorky). Pridáva sa do chleba, aby bol stráviteľnejšie. Je klasickou prísadou do perníka, údenárskych výrobkov, k príprave jahňacieho, bravčového a hovädzieho mäsa či rýb. Využitie nachádza aj vo výrobe alkoholických nápojov vrátane vín. U koriandra sú jedlé všetky časti rastliny. Každá má svoju špecifickú arómu i chuť, rastlina ako celok páchne. Listy majú nepatrnú príchuť anízu, semená sú sladkastá, aróma pripomínajúce pomarančovú kôru a koreň je intenzívnejšie verzií listu. Koriander tvorí jednu zo základných súčastí indického karí a uplatňuje sa v ostrej mexickej, arabské aj čínskej kuchyni.
Späť na Koriander celý 50g
Späť na Koriander mletý 50g