Pažítka
Ponúkame pár informácií o pažítke. Wikipedia píše: Pažítka pobrežná - Cesnak pažítkový - Allium schoenoprasum, porov. maďarsky pázsit čiže pažiť / trávnik, čiže šnytlík moravsky šnytlich, sliezsky szńitloch, je druh jednoklíčnolistové rastliny používané aj ako zelenina z čeľade amarylkovitých. Z botanického hľadiska patrí do rodu cesnak Allium.
Jedná sa o vytrvalú trsnatú rastlinu, na báze s pomerne malou cibuľou, spravidla do 1 cm v priemere. Stonka je gracilní, do asi 1/3 krytý pošva listov, rúrkovitý, dutý. Listy sú jednoduché, sediace, s listovými pošvy. Čepele sú celokrajné, rúrkovité, cca 2-6 mm v priemere, so súbežnou žilnatinou. Kvety sú obojpohlavné, vo vrcholovom kvetenstvo, jedná sa hlávkovitě stiahnutý zdanlivý okolík, v skutočnosti to je stiahnuté vrcholičnaté kvetenstvo zvanej šroubel. Kvetenstvo je podopreté 2 listene, ktoré sú vytrvalé, kopijovité až široko vajcovité a približne rovnaké. Pacibulky v kvetenstvo chýba. Okvetí sa skladá zo 6 okvetných lístkov bledo purpurové až fialovej, zriedkavo biele, farby. Tyčiniek je 6. Gyneceum je zložené z 3 zrastených, je okvetných lístkov, semenník je vrchný. Plodom je tobolka.
- Planá pažítka sa vyskytuje v rôznych plemenách a s list oblými až smáčknutými a kvetmi tmavo ružovými až bielymi. Kvetné kostrnky nie sú na rozdiel od listov duté.
Listy pažítky sú zdrojom vitamínu C (až 100 mg v 100 g čerstvej hmoty; väčšinou sa množstvo pohybuje medzi 56 až 66 mg v 100 g čerstvej hmoty), ďalej obsahujú provitamín A, vitamín B2, silicu so sírou, minerálne látky (soli vápnika, fosforu, draslíka, železa a i.).
Vysokohorské rastliny sa trochu líši od nížinných, preto boli popisované ako samostatný poddruh pažítka pobrežná horské či pažítka pobrežná sibírska (Allium schoenoprasum subsp. Alpinum, syn .: Allium schoenoprasum subsp. Sibiricum). Nížinné boli popisované ako pažítka pobrežná pravá (Allium schoenoprasum subsp. Schoenoprasum, syn .: Allium schoenoprasum subsp. Riparium). Ale rozdiely sú dosť malé, preto niektorí botanici taxonomickú hodnotu týchto subspecií spochybňujú.
Pažítka je obľúbenou vňaťovú zeleninou. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov, najmä B2, C, vápnik a draslík. Má cibuľové aróma, ktoré povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Používa sa čerstvá, ale neodporúča sa v sušenom stave, pretože stráca svoju arómu. Lepšie je pažítku skladovať v zamrazené podobe. V kuchyni má široké použitie. Dá sa jej ochutiť chlieb s maslom alebo polievky.
Výborne chutí nasekaná do šalátov či vaječných jedál, kde môže nahradiť cibuľu, ktorá má oveľa dominantnejší chuť i vôňu, ale aj hubových pokrmov. Pridáva sa aj k ľahkým rybím špecialitám alebo do omáčok. Pre svoju zelenú farbu býva nielen korením, ale aj ozdobou jedál na tanieri a býva veľmi obľúbená v našej kuchyni.