Čakanka vňať 50 g
Čakanka obyčajná (Cichorium intibus)
Látky obsiahnuté v čakanke majú priaznivý vplyv na trávenie, činnosť pečene, sleziny, žlčníka a pankreasu. Podporujú vylučovanie žlče, znižujú hladinu cholesterolu v plazme a pečeni a znižujú tvorbu opuchov. Tradične je užívaná pri nechutenstve, poruchách trávenia, pečeňových a žlčníkových problémoch. Čaj z čakanky sa používa na zmiernenie bolestí pri žlčových a obličkových kameňoch. Je mierne laxatívna a močopudná, pritom vyplavuje z organizmu prebytočnú žlč. Pôsobí ako protijed pri otravách pečene, keď "chemická továreň tela" produkuje jedovaté látky. Zlepšuje chuť do jedla, podporuje činnosť celej tráviacej sústavy a používa sa ako prísada do čajových zmesí proti cukrovke. Je vhodná pre ľudí s citlivým žalúdkom alebo so žalúdočnými vredmi.
Zvonku sa čerstvá šťava z koreňa vtiera do pokožky hlavy k podpore rastu vlasov.
Čerstvé mladé lístočky, aj keď majú silne horkú chuť, môžeme konzumovať ako zdravý šalát. V starom Egypte a v stredoveku sa verilo, že má čarodejnú moc. Konzumovala sa ako posilňujúci prostriedok. Kto sa natrel šťavou z čakanky, získal krásu a všetko sa mu darilo. Koreň sa v západnej Európe pestuje tiež ku konzumným účelom, v období po prvej svetovej vojne sa z neho vyrábala náhrada kávy - cigória, dobre známa aj u nás. Čakanka je úplne neškodná, je možné ju užívať v obvyklom dávkovaní aj samostatne a dlhodobo.
Príprava: 1 polievkovú lyžicu prelejeme 1/4 l vriacej vody. Necháme 10 minút stáť a scedíme.
Mohlo by Vás zaujímať