Maté zelené - list 50 g
MATÉ ZELENÉ - Yerba maté čiže Cezmína paraguajská je stredne vysoký, asi desaťmetrový strom voľne rastúci v povodí riek Paraguaj a Paraná, hojne tiež pestovaný v celej Južnej Amerike. Inkovia používali na prípravu čaju vydlabanú tekvicu, zvané maté, a tento názov prešiel aj na používanú drogu. Predmetom zberu je predovšetkým list. Hlavnou účinnou látkou je kofeín, ďalej teofylín (ako v čaji), teobromín (ako v čokoláde), triesloviny, niektoré vitamíny a minerálne látky, látky flavonoidnej povahy.
Maté je potravinový nápoj juhoamerických obyvateľov. Má príjemnú dymovú vôňu a ľahko "údenú" chuť. Aj u nás ho nájdete v mnohých čajovniach. Údená chuť je daná úpravou listov: Pri zbere sa ulamujú celé vetvy a preťahujú sa ohňom z dreva, aby sa listy leskli. Pri teplote 240 až 360 ° C sa inaktivujú enzýmy a neprebieha fermentácie listov, ktoré zostávajú zelené. Listy sa otrhámjú, uloží sa na špeciálne podložky a sušia sa malými ohni po dobu 24 až 36 hodín. Nakoniec sa listy spracujú na hrubú drť a naplní sa do sáčkov a kartónových krabíc, v ktorých zostávajú rok aj viac.
Maté pôsobí silne stimulačne a liečebno ho možno využiť všade tam, kde je potreba povzbudiť ochabujúcu činnosť organizmu. Maté je výborné tonikum a adaptogén, ktoré kladne pôsobí pri vyčerpaní a doliečovaní po ťažkých chorobách. Zlepšuje pamäť, zvyšuje fyzickú aktivitu a zlepšuje výkon človeka. Má detoxikačné účinky, pomáha pri nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku. Znižuje krvný tlak, upravuje hladinu cukru v krvi a cholesterol. Zaháňa pocit hladu a znižuje chuť do jedla, čím pomáha pri znižovaní hmotnosti. Posilňuje imunitu a spomaľuje starnutie a tiež je vraj čajom dlhovekosti. Posledné vedecké štúdie z Ameriky v štáte Illinois dokazujú, že maté je vhodné nielen ako prevencia proti tvorbe rakoviny, ale pomáha aj počas samotnej liečby rakoviny hrubého čreva. Vďaka obsahu kofeínu sa neodporúča večerné podávanie. Vhodné sú dva až tri šálky denne. Formou užívania je krátkodobo vylúhovaný nálev. V Južnej Amerike sa podáva zásadne nesladený a obyčajne ho ľudia srkají pomocou trubičiek, nazývaných "bombilla". Sú to kovové slamky, ktoré sú na konci opatrené sitkom, aby nedochádzalo k priestupnosti lístkov do nápoja. Obdobou pôvodných tekvicových nádob sú dnes keramické alebo drevené nádoby kalabasa, z ktorých sa čaj popíja.
JANČA, Jiří. Herbár liečivých rastlín: 6. diel. 1. vyd Praha: Eminent, 1998, s 155-157. ISBN 80-85876-45-0.
Mohlo by Vás zaujímať