Cibuľa granulát 100g
Granulovaná cibuľa, koncentrovaná forma cibule. Ponáhľate, nemáte čas na lúpanie cibule? Tento druh cibule v granulách je pre Vás to pravé.
Cibuľa kuchynská
Pôvod nie je s istotou známy, ale predpokladá sa, že pravlasťou cibule je stredná Ázia, kde vznikla z planého druhu Allium oschaninii (syn. Allium cepa var. Sylvestre). Cibuľa bola známa už v dávnoveku. O jej užití sa dozvedáme napr. z hlinených tabuliek Sumerov, zmieňuje sa o nej Biblia, staroegyptské papyrusy aj učené knihy starovekej Indie a Číny, a to hlavne v súvislosti s liečebnými účinkami. Bola kedysi okrem soli jedným z prvých korenín ľudových vrstiev. Rímski poľnohospodári cibuľu nazývali "unio", čo sa mohlo preložiť nielen ako "cibuľa", ale aj ako "veľká perla".
Cibuľa je široko používaná pri varení ako zelenina či korenie. Používajú sa jej cibule, olúpané od vrchných uschnutých vrstiev, najčastejšie nakrájané, zriedkavejšie sa využíva aj cibuľová vňať. Surová cibuľa má pálivú chuť a používa sa napríklad ako príloha k pečivu či údeninám, často v kombinácii s horčicou [zdroj?]. Varenú cibuľu môžu obsahovať niektoré zeleninové polievky. Opražená cibuľa sa používa ako základ pre cibuľovú zápražku, ktorá sa používa ako základ gulášov a perkeltov, omáčok, zeleninových polievok, niektorých strukovinových pokrmov, špenátu a kapusty. Samotná vyprážané cibuľka s tukom sa používa napríklad k masteniu a ochuteniu varenej šošovky a ďalších pokrmov.
Pri lúpaní, krájaní či vyprážaniu cibule sa uvoľňuje dráždivá slzotvorná látka, prchavý propathial S-oxid, ktorý vzniká enzymatickým rozkladom z s-I-propenylcysteinsulfoxidu. Táto látka potom v styku s vodou (napríklad v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovú a sírovodík. Pri vyprážaní je táto zmes látok vnímaná ako príjemnú arómu. Existuje mnoho návodov, ako pálenie očí pri krájaní cibule predísť - napríklad krájanie cibule pod vodou či priebežné vlhčenie cibule počas krájaní, nosenia ochranných okuliarov či kontaktných šošoviek, použitie čo najostrejšieho noža atď. [1]
Z lekárskeho hľadiska je hlavné použitie cibule pri nechutenstve, arterioskleróze, ťažkostiach zažívanie, vysokom krvnom tlaku, zápaloch ústnej dutiny a hltanu, sírnaté zlúčeniny pôsobí bakteriostaticky a obsiahnuté flavonoidy a fytoncity protizápalovo. V ľudovom liečiteľstve je vo výpočte ešte astma, zápal močového mechúra, nepravidelnosť v menštruácii, cukrovka, pôsobí proti zápche a bodnutí hmyzom. Červená cibuľa znižuje krehkosť cievnych stien.
Krájanie cibule uvoľňuje syntaktázu lakrimálního faktora, ktorý reaguje s aminokyselinami v cibuli a mení ich na kyselinu sulfónovú RSOH. Tie prechádzajú samovoľne na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid CH3CH2CHSO, ktorý sa uvoľňuje do vzduchu a neskôr sa môže dostať aj do očí, kde sa nadväzuje na nervové vlákna na rohovke, ktorá zareagujú aktiváciou slzných žliaz. Ľudovo povedané pri krájaní cibule slzia oči.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cibule_kuchy%C5%88sk%C3%A1
Potrebujete poradiť?
Píšte: info@babiccinobchod.cz
Volajte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zaujímať